ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή»

Με την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην κούρσα οι υποψήφιοι ανέρχονται πλέον σε επτά

O Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή»

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δήλωσή του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε:

«Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά. Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων.

Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής. Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή».

Με την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην κούρσα οι υποψήφιοι ανέρχονται πλέον σε επτά. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ο Βασίλης Κεγκέρογλου να αποσυρθεί, παρότι, όπως γνωστοποίησε, έχει ήδη καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Επτά οι υποψήφιοι

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης) δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις των Ανδρέα Λοβέρδου και Παύλου Χρηστίδη: Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη και στην περίπτωση υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι δεν ανέμενε να έχει αντίπαλο τον κ. Παπανδρέου καθώς, όπως είπε, εκτιμούσε πως ένας άνθρωπος με τη δική του πορεία, θα ήθελε να κάνει κάτι άλλο.

Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου -η οποία διήρκησε 2 με 2,5 λεπτά- του είπε ότι ως πρώην πρόεδρος έχει ρόλο στήριξης της Φώφης Γεννηματά μαζί με τους Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να εγγυηθούν τη σοβαρότητα της διαδικασίας. Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε πως ούτε για ένα λεπτό δεν σκέφτηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Από την πλευρά του και ο Παύλος Χρηστίδης, απέρριψε κάθε πιθανότητα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του «ακόμα και αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά».

Ο Χάρης Καστανίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι από τους υποψήφιους θα μείνουν μέχρι το τέλος και χαρακτήρισε αιφνίδια την εμφάνιση τριών ακόμη υποψηφίων στο κενό μετά την περιπέτεια της υγείας της Φ. Γεννηματά που μέχρι τότε δεν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Ο Παύλος Γερουλάνος εκτίμησε ότι οι πολλές υποψηφιότητες είναι θετική εξέλιξη, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου διερωτήθηκε αν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα. Ο ίδιος κατέθεσε πάντως στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής ( ΕΔΕΚΑΠ), τις υπογραφές που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ενημέρωσε Γεννηματά

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου γνωστοποιήθηκε οριστικά λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενημέρωσε για την απόφασή του του την Πρόεδρο του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά. 

Ετσι δόθηκε τέλος και στο όποιο «θρίλερ» είχαν δημιουργήσει τα σενάρια για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ακόμη και χθες αφίστατο των προεκλογικών διαδικασιών του ΚΙΝΑΛ, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη (προσκεκλημένος του Τούρκου συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί) για να παραστεί σε στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Η πιο «πολιτική» στιγμή της επίσκεψής του, ήταν η συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, απαντώντας στην προσφώνηση του οποίου ο κ. Παπαπνδρέου επεσήμανε την αναγκη «να δράσουμε για την προώθηση ειρηνικής συνύπαρξης και σχέσεων καλής γειτονίας» και για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μετανάστευση».