Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή Παπανδρέου με σύνθημα «νέα αλλαγή»

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή Παπανδρέου με σύνθημα «νέα αλλαγή»

Ανακοίνωσε χθες την απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας για την ανάγκη μιας «νέας αλλαγής», ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε και επίσημα χθες το βράδυ την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, επικυρώνοντας την πλήρη ανατροπή του προεκλογικού σκηνικού στη Χαρ. Τρικούπη, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα. Ο πρώην πρωθυπουργός, πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η οποία, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, «του ευχήθηκε καλή επιτυχία, όπως σε όλους τους υποψηφίους».

«Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευθεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. Οπως αναμενόταν, επιπλέον, ανέδειξε με σαφήνεια και το ιδεολογικό στίγμα της υποψηφιότητάς του, τονίζοντας την ανάγκη το Κίνημα να γίνει «καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης», καθώς και «παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση», απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα να μετατραπεί η εσωκομματική εκλογική διαδικασία «σε γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής».

Εθεσε ως στόχο μια «παράταξη ικανή να απαντήσει στη συντήρηση» – Δεν αποσύρονται από την κούρσα, λένε οι άλλοι υποψήφιοι.

Η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου κέρδιζε συνεχώς έδαφος τα τελευταία 24ωρα, καθώς, σύμφωνα με το περιβάλλον του, είχε δεχθεί πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και τις ανατροπές που έφερε η περιπέτεια της υγείας της κ. Γεννηματά. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει ήδη τις σχετικές επαφές και επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, όπου διαμορφώθηκε το πλαίσιο των ανακοινώσεών του. Ακολούθησε το τηλεφώνημα προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και προς τον επικεφαλής της ΕΔΕΚΑΠ, της αρμόδιας επιτροπής που «τρέχει» τα διαδικαστικά των εκλογών. Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός θα καταθέσει και τις απαιτούμενες υπογραφές, που θα προέρχονται από την Κεντρική Επιτροπή της παράταξης (απαιτείται τουλάχιστον το 15% των μελών της).  

Η προθεσμία κατάθεσης εκπνέει τυπικά σήμερα στις 6 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι υπογραφές έχουν ήδη καταθέσει οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, ενώ χθες ήταν η σειρά του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος, πάντως, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που προ ημερών είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την κούρσα, εάν κατέβαινε ο κ. Παπανδρέου.

Ως προς τις υπογραφές, θα ακολουθήσει η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τις έχει στα χέρια του εδώ και μέρες, αλλά και τα στρατόπεδα των Γερουλάνου και Χρηστίδη, που σύμφωνα με τα επιτελεία τους είχαν ήδη από χθες εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 5.000 μελών. Από το περιβάλλον των δύο τελευταίων επαναλαμβανόταν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόσυρσης των υποψηφιοτήτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την εμπλοκή που είχε προκληθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με τις υπογραφές και το «αμφιλεγόμενο» μητρώο, από τη Χαρ. Τρικούπη σημείωναν πως δεν αναμένεται να υπάρξουν νέα προβλήματα, «εκτός αν φέρει κανένας… τηλεφωνικό κατάλογο», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Αλλωστε, είναι δεδομένο ότι κανένα στρατόπεδο δεν επιθυμεί νέες εντάσεις και πιθανές καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή