Θεωρείο: Ο ΓΑΠ και οι Καραμανλικοί

Θεωρείο: Ο ΓΑΠ και οι Καραμανλικοί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχόλιο μου το έκανε πολύ έμπειρος πολιτικός και το βρήκα ευφυές. «Αν βγει ο Γιώργος Παπανδρέου», τότε «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αντιπάλους δύο… πρώην πρωθυπουργούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική μάχη, καθώς οι πρώην έχουν πάντα βαρίδια». Αυτό πάντως σπάνια το συναντάμε στη Δύση, που όταν κάποιος χάνει τις εκλογές δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο. Πόσο μάλλον να είναι αρχηγοί τόσο της μείζονος όσο και της ήσσονος αντιπολίτευσης δύο πρώην ταυτόχρονα, κάνοντας τη δουλειά του νυν πρωθυπουργού πιο εύκολη, αφού το καινούργιο και το άγνωστο είναι νομοτελειακά πιο θελκτικό. Εάν λοιπόν εκλεγεί ο Παπανδρέου, μου έλεγε η ίδια πηγή, ο Μητσοτάκης θα είναι πιο φρέσκο πολιτικό προϊόν από αυτούς που θα περιμένουν μέσω «προοδευτικής διακυβέρνησης» να πάρουν τη θέση του. «Οι πρώην, άλλωστε, για κάποιο λόγο έγιναν… πρώην», κατέληξε η πηγή μου.  

Με τους… καραμανλικούς  

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ΓΑΠ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είχε κάτι πολύ οξύμωρο. Ο Παπανδρέου πήγε χθες το πρωί στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και έκατσε δίπλα δίπλα με δύο βέρους καραμανλικούς, τον Ρουσόπουλο και τον Στυλιανίδη. Φαντάζομαι πως, επειδή γνωρίζονται καλά, θα μοιράστηκε μαζί τους και τις πρώτες εντυπώσεις ως υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.  

Επίδειξη δύναμης  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χθες ρελάνς, καταθέτοντας 20.000 υπογραφές εν συνόλω και 110 υπογραφές από την ΚΠΕ, την ώρα που ο ΓΑΠ κατέθεσε 82. Αναμφίβολα πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης του 42χρονου Κρητικού, επιβεβαιώνοντας όσους έλεγαν πως στον κομματικό μηχανισμό έχει μεγάλη δύναμη.  

Αργολιδεύς

Υπογραφές κατέθεσε και ο Παύλος Χρηστίδης, 7.000 τον αριθμό. Ο πρώην εκπρόσωπος φαίνεται πως είχε δουλέψει καλά την εξαετία που πέρασε, καθώς οι υπογραφές του έχουν το εξής χαρακτηριστικό: προέρχονται από όλη την επικράτεια, από τον Εβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο. Τη μερίδα του λέοντος βεβαίως έχει η γενέτειρά του, η Αργολίδα, που του έδωσε πάνω από 1.500.  

Ηρεμη δύναμη

Με την άγρια τροπή πάντως που παίρνουν –και είμαστε μόνο στην αρχή– οι εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, που θυμίζουν λίγο 2007, υπάρχει και μία πολύ ξεχωριστή φωνή. Ο Παύλος Γερουλάνος αποτελεί αναμφίβολα την πιο ήρεμη δύναμη, διατηρώντας τα προσωπικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και σε αυτή τη μάχη. Και όπως φαίνεται από τις πάνω από 6.000 υπογραφές που συγκέντρωσε, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ακούσουν προτάσεις και όχι φωνές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή