Πυρά Άγκυρας κατά Ελλάδας, Κύπρου

Πυρά Άγκυρας κατά Ελλάδας, Κύπρου

Η Αγκυρα απειλεί να παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα απειλεί να παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.

Παρά τις προειδοποιήσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία αυξήσει την ένταση στην περιοχή, ο κ. Μπιλγκίτς έδειξε να αδιαφορεί και να εκφράζει τις σκληρές θέσεις της Αγκυρας. Ο ίδιος τόνισε πως σε περίπτωση που η Λευκωσία ξεκινήσει τις γεωτρήσεις τον Νοέμβριο όπως έχει προαναγγείλει, «ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η Τουρκία αναφέρει πως θα παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην Αγκυρα θεωρούν πως μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδια γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υποστηρίζουν πως έκαναν με το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo». Παράλληλα παρατηρούν με προσοχή τα σχέδια πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς θεωρούν πως θα βρίσκεται «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε φόρουμ του τηλεοπτικού δικτύου TRT World ανέφερε πως «η Τουρκία χρησιμοποιεί τη σκληρή ισχύ μόνον όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές και μόνο για την έναρξη διαλόγου και διπλωματίας. Αυτό κάνουμε προκειμένου να λύσουμε διαμάχες που έχουν “παγώσει”, να μειώσουμε τις εντάσεις και να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στις ενέργειες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως η Τουρκία κινητοποιήθηκε άμεσα «προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η κυριαρχία και τα νόμιμα δικαιώματά της δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα για «μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτή στα εμπλεκόμενα μέρη».

Εν τω μεταξύ, ο Τανζού Μπιλγκίτς αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο θέμα των F-35. Ο κ. Μπιλγκίτς υποστήριξε πως η απόφαση του αποκλεισμού της Αγκυρας έχει προκαλέσει «ρωγμή» στην ισχύ του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Οι επιλογές μας είναι ή να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα ή η επιστροφή των χρημάτων. Υπάρχει και το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή