Ενέργεια από Αίγυπτο πρότεινε ο Μητσοτάκης

Ενέργεια από Αίγυπτο πρότεινε ο Μητσοτάκης

Στο μεγάλο θέμα της ενέργειας και του τρόπου απομείωσης της ενεργειακής κρίσης  βραχυπρόθεσμα και της αντιμετώπισης του προβλήματος μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μεγάλο θέμα της ενέργειας και του τρόπου απομείωσης της ενεργειακής κρίσης  βραχυπρόθεσμα και της αντιμετώπισης του προβλήματος μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. «Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης εστιάζοντας σε δύο σκέλη: πρώτον, στη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Eνωση και δεύτερον στη δυνατότητα αύξησης της αποθήκευσης φυσικού αερίου, «έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο». Η Ελλάδα σε συνεργασία και με την Ιταλία, καθώς Μητσοτάκης – Ντράγκι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, έθεσε και το θέμα επιτάχυνσης των αποφάσεων για τον ειδικό μηχανισμό που αφορά την τμηματική αποπληρωμή των χρεών από την ενεργειακή κρίση.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί «σε διαρθρωτικό επίπεδο».

Ανατολίκη Μεσόγειος

Με φόντο και την υπογραφή συμφωνίας για τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και επισήμως στη σημασία που έχει η Ανατ. Μεσόγειος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που όπως είπε μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει μια εναλλακτική δίοδο ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, «είτε μιλάμε για φυσικό αέριο –το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου– είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Δεν είναι τυχαίο πως κατά την τοποθέτησή του στο 1st Athens ESG Summit της «Καθημερινής», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλες εκτάσεις που είναι ουσιαστικά έρημος και δεν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη χρήση της γης» και «μπορεί να παράγει ηλιακή ενέργεια, πιθανώς ακόμα φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα». Η πρόταση που ρίχνει στο τραπέζι ο Ελληνας πρωθυπουργός, η οποία αναμφισβήτητα ενοχλεί την Τουρκία, στοχεύει και σε κάτι ακόμα, που το έθεσε σε πρόσφατη συνέντευξή του και αναμενόταν να το επαναλάβει και στη Σύνοδο Κορυφής: στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ευρώπης, που όπως δείχνει η τρέχουσα κρίση είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ουσιαστικά εξαρτάται από τη Μόσχα, η οποία φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις έκτακτες συνθήκες, καθιστώντας την Γηραιά Ηπειρο πιο ευάλωτη. Παράλληλα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρισκόταν ψηλά και το μεταναστευτικό, που θα συζητηθεί σήμερα. Πρόκειται για ένα θέμα που παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, όπως δύο χρόνια πριν, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, ιδιαίτερα ως χώρα πρώτης υποδοχής, μετά και την κρίση στο Αφγανιστάν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή