Μητσοτάκης: Η Τουρκία «γνωρίζει τις συνέπειες» εάν επιλέξει την οδό της προκλητικότητας

Μητσοτάκης: Η Τουρκία «γνωρίζει τις συνέπειες» εάν επιλέξει την οδό της προκλητικότητας

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την ενέργεια»

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την νέα διάσταση που αποκτά η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεων του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν πλέον μια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ», είπε. 

Γνωστοποίησε ότι έθεσε το εκ νέου στους ομολόγους του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι «τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας- νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Φυσικό αέριο: Η πρόταση της Ελλάδας

Αναφερθείς στην ενεργειακή κρίση, αφού επισήμανε ότι «χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή απάντηση», είπε ότι έθεσε το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην ενεργειακή επάρκεια της πατρίδας μας, αλλά μπορεί να συνδράμει και στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος είχε τονίσει νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας είναι εναρμονισμένες με το tool box που έχει καθορίσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της συγκυρίας».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να κάνει μια αξιολόγηση στην αγορά ενέργειας, να εντοπίσει στρεβλώσεις και να κάνει προτάσεις για το πώς θα διορθώσουμε τα προβλήματα και τις αυξήσεις» και συνέχισε αναφέροντας ότι «ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ», υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως προμηθευτής φυσικού αερίου». 

«Η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις αυξήσεις. Όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και φθηνή ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια». 

Μετανάστευση: Όχι στην εργαλειοποίηση

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ρητή αναφορά στην Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία με την ΕΕ του 2016».

Υπάρχει, επίσης, «ρητή αναφορά για μη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς (Τουρκία, Λευκορωσία)» και εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. 

Γνωστοποίησε δε ότι το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει νομικές αλλαγές στο οικοδόμημα –και χρηματοδότηση- «ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της χώρας».  

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία «γνωρίζει τις συνέπειες» εάν επιλέξει την οδό της προκλητικότητας-1
Olivier Hoslet/ Pool via REUTERS

Πανδημία των ανεμβολίαστων

Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι σε κάποιες χώρες της ΕΕ «υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς», τονίζοντας την ανάγκη «κι εμείς να βελτιώσουμε την απόδοση μας σε αυτό τον τομέα».

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι «η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν», καθώς –όπως είπε- «έχουμε το απόλυτο όπλο που είναι το εμβόλιο και οφείλουν οι πολίτες να κάνουν αυτή την επιλογή».

Πρόσθεσε ότι «δεν σταματάμε την πειθώ, αν χρειάζεται να το πούμε 1.000 φορές, θα το πούμε 1.000 φορές» και συμπλήρωσε: «Σήμερα έχουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν σοβαρά». Και περιέγραψε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να καταλάβουν: «ή θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε».

Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχον ληφθεί αναγκαία για την προστασία των ανεμβολίαστων, σημειώνοντας ότι «έχουμε από τις καλύτερες  επιδημιολογικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη».

«Κάθε εμβολιασμός είναι κέρδος, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας», τόνισε και σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν θα τους πείσουμε ποτέ, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων» 

«Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο», είπε.

Ενημέρωσε, τέλος, ότι στη Σύνοδο Κορυφής «συζητήσαμε για τα νέα φάρμακα που περιμένουν έγκριση και θα είναι ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της covid».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία «γνωρίζει τις συνέπειες» εάν επιλέξει την οδό της προκλητικότητας-2
Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Μέρκελ

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, είπε εξέφρασε την ικανοποίηση του που η απερχόμενη καγκελάριος δέχθηκε την πρόταση να έρθει στην Αθήνα πριν την λήξη της θητείας της. «Έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνην», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή