Νομικές αλλαγές για τη φύλαξη των συνόρων

Νομικές αλλαγές για τη φύλαξη των συνόρων

Ικανοποίηση της Αθήνας για το κείμενο συμπερασμάτων. Πρόταση να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη παρεμβάσεις, όπως τα έργα στον Εβρο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διακρίνω εναρμόνιση πολλών χωρών που δεν βρίσκονται σε εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου. Πράγματι, η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη από τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, καθώς διαφαίνεται πλέον πως αυτό που ήταν ζητούμενο πριν από 1,5 χρόνο, δηλαδή η ταύτιση ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, είναι πλέον πολύ πιο αποδεκτό στους κόλπους της Γηραιάς Ηπείρου.

Ικανοποίηση της Αθήνας για το κείμενο συμπερασμάτων – Πρόταση να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη παρεμβάσεις, όπως τα έργα στον Εβρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας» που προκύπτει από τη συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε. και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επιπλέον την πρόταση η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει «παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτή την ώρα στον Εβρο», οι οποίες αφορούν τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει ακόμα αναφορά, κάτι που η ελληνική πλευρά το εκτιμά ως ιδιαίτερα σημαντικό, «κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Η ταύτιση με τη Λευκορωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, καθώς δίνει ένα απτό παράδειγμα στους «27» για τις τακτικές τις οποίες χρησιμοποιεί η Τουρκία. Ιδιαίτερα για τις σκανδιναβικές χώρες που δεν αντιλαμβάνονται πάντα και πλήρως τι συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με το παράδειγμα της Λευκορωσίας γίνεται το θέμα πιο κατανοητό. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Εβρο είχαμε τη στήριξη της Ε.Ε. Πρέπει να προφυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή αν χώρες ανέστελλαν μονομερώς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Σένγκεν, επειδή δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε ως Ε.Ε. τα εξωτερικά μας σύνορα».  Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα διπλό πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Οπως φάνηκε από την πρόσφατη επιστολή των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών προς την Κομισιόν, κατηγορούν την Ελλάδα, την Κροατία και την Πολωνία για παράνομες επαναπροωθήσεις. Η Ελλάδα, πλην του πραγματικού προβλήματος, καλείται να αντιμετωπίσει και μια δυσπιστία που υπάρχει από ένας μέρος των Βρυξελλών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, η αναφορά στη Λευκορωσία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την κατανόηση του προβλήματος εκτός συνόρων και την κοινή δράση.  

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή