ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πλην του μεταναστευτικού εστίασε και στην ενέργεια, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τις τιμές ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «πλήρως εναρμονισμένα» με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Δήλωσε επίσης εκ νέου τη στήριξη της Ελλάδας τόσο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών υποδομών αποθήκευσης αερίου όσο και για τη δυνατότητα κοινής προμήθειας μελλοντικά, «όπως με τις αγορές των εμβολίων». Ενημέρωσε τους ομολόγους επίσης, όπως, είπε, για τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως «εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας». Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια.
Αναφερόμενος στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως γνωρίζει τις «ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά».
Σε ερώτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενημέρωσε σχετικά το Συμβούλιο – όπως και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. «Τα συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο», είπε. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ «της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα «θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά».
Εν τω μεταξύ, απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μια χώρα η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο».