Πίεση σε Τουρκία για μεταναστευτικό

Πίεση σε Τουρκία για μεταναστευτικό

Η Σύνοδος Κορυφής την κάλεσε να διασφαλίσει την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το μεταναστευτικό κυριάρχησε στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., καθώς οι ηγέτες συζήτησαν για το πλήρες φάσμα των συναφών ζητημάτων, από τις δευτερεύουσες μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. έως τη χρηματοδότηση της φύλαξης των συνόρων και τι μπορεί να περιλαμβάνει, καθώς και τις συμφωνίες με χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αποτροπή των ροών.

Στα συμπεράσματα για τη μετανάστευση προστέθηκε ρητή αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη τήρησης της Κοινής Δήλωσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ακόμη και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα αιτήματα των χωρών της Βαλτικής για κοινοτική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανάσχεσης των ροών που προέρχονται από τη Λευκορωσία, αλλά και το αίτημα ορισμένων χωρών για ευρωπαϊκούς πόρους για την ανέγερση φραχτών και την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν ότι δεν θα υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση για τέτοια έργα.  

Το ζήτημα της Πολωνίας απασχόλησε για περισσότερες από δύο ώρες τους ηγέτες το βράδυ της Πέμπτης. Η συζήτηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., έγινε σε ήρεμους τόνους και με εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί με την ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας περί υπεροχής του πολωνικού συντάγματος έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου.

Οι ηγέτες αποχαιρέτησαν με χειροκροτήματα τη Μέρκελ – Συνεδριάσεις «χωρίς την Αγκελα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, η κ. Μέρκελ –υπέρμαχος μιας συμβιβαστικής λύσης με την Πολωνία– δήλωσε ότι στηρίζει την Κομισιόν στη διερεύνηση τρόπων αντίδρασης στην απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου. Είπε ότι στη διμερή συνάντηση που είχε προχθές με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι του εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την πιθανότητα η αντιπαράθεση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Πρόσθεσε, δε, ότι η συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για το πειθαρχικό συμβούλιο που έχει συσταθεί για τους δικαστές θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης. Χθες το πρωί, πάντως, ο κ. Μοραβιέτσκι είχε συνάντηση με την ακροδεξιά Γαλλίδα προεδρική υποψήφια Μαρίν Λεπέν, γνωστή για τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της.

Για το ζήτημα της ενέργειας, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι εισέπραξε ευρεία στήριξη για την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία ενός κοινού στρατηγικού αποθέματος αερίου για την Ε.Ε., αλλά και η «εθελοντική» σύμπραξη όσων κρατών-μελών το επιθυμούν για κοινή προμήθεια.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι τη Γερμανίδα καγκελάριο, που μετά 16 χρόνια στην εξουσία συμμετείχε πιθανότατα στην τελευταία της Σύνοδο Κορυφής. «Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή», δήλωσε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι συνεδριάσεις των «27» «χωρίς την Αγκελα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Αϊφελ», πρόσθεσε. Η τελετή περιλάμβανε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η καγκελάριος, σύμφωνα με πηγές της «Κ», έδειχνε «ασυνήθιστα συγκινημένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή