Φώφη Γεννηματά: Συγκλονισμένος από την τραγική είδηση ο πολιτικός κόσμος

Φώφη Γεννηματά: Συγκλονισμένος από την τραγική είδηση ο πολιτικός κόσμος

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον πολιτικό κόσμο αλλά και σε όλη τη χώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, η είδηση ότι η Φώφη Γεννηματά έχασε τη μάχη με την ασθένειά της και τελικά εξέπνευσε λίγο μετά τις 12.00 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον πολιτικό κόσμο αλλά και σε όλη τη χώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, η είδηση ότι η Φώφη Γεννηματά έχασε τη μάχη με την ασθένειά της και τελικά εξέπνευσε λίγο μετά τις 12.00 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο πολιτικός κόσμος, σύσσωμος, έσπευσε να αποχαιρετίσει με μεγάλη συγκίνηση και βαθιά θλίψη την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, που έφυγε σε ηλικία μόλις 57 ετών, σχεδόν στην ίδια ηλικία που είχε αποβιώσει και ο αείμνηστος πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς. Η Τετάρτη, ημέρα της κηδείας της, ανακηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους με απόφαση του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά καθώς βρισκόταν εν πτήσει για τη Σαουδική Αραβία, μόλις προσγειώθηκε δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ώς το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της». Ο πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμά του και θα επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα το βράδυ, ενώ η προγραμματισμένη περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, που ήταν προγραμματισμένη για Τετάρτη και Πέμπτη, ακυρώνεται.

Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού – Σταματούν για μία εβδομάδα οι εργασίες της Βουλής.

Νωρίτερα ο κ. Τασούλας, εκφράζοντας το σύνολο των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» των εργασιών της Βουλής για μία εβδομάδα σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Στο έδρανό της υπήρχαν λουλούδια, ενώ ο κ. Τασούλας προανήγγειλε και τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στη μνήμη της, ώστε άπαντες «να τιμήσουν τη μνήμη μιας άξιας πολιτικού». Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, με ένα θερμό tweet αποχαιρέτισε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ αναφέροντας πως «έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος», ενώ το κόμμα του ανέστειλε όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες.

Φώφη Γεννηματά: Συγκλονισμένος από την τραγική είδηση ο πολιτικός κόσμος-1
Συλλυπητήρια μηνύματα για την πρόωρη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί (φωτ. INTIME).

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τη Φώφη Γεννηματά «μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της» και «υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο». Τη Φ. Γεννηματά αποχαιρέτισε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σημείωσε πως «έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή», ενώ με θερμά λόγια την αποχαιρέτησαν και οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα είχε υπουργό στην κυβέρνησή του τη Φώφη Γεννηματά, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Ηταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματά», έγραψε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως «αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της». Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το αποτύπωμά της θα παραμείνει ανεξίτηλο στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας». Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη και ώρα 10.00 στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 14.00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή