Φώφη Γεννηματά: Το δύσκολο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γεννηματά: Το δύσκολο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μέτρησε πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στη Βουλή και συμμετοχή σε τρεις κυβερνήσεις, ωστόσο τα τελευταία 6,5 χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του Κινήματος Αλλαγής ήταν εκείνα που αφήνουν το πλέον ισχυρό αποτύπωμα της Φώφης Γεννηματά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 επωμίστηκε παράλληλα και το δύσκολο έργο της ανάκαμψης, έξι μήνες μετά το ιστορικό χαμηλό του κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου έτους (4,68%). Με ενδιάμεσο σταθμό τις δεύτερες εκλογές του 2015, όπου κατεγράφη η πρώτη άνοδος, στη Φ. Γεννηματά πιστώνεται ότι αφήνει την παράταξη –τον ενιαίο φορέα του ΚΙΝΑΛ πλέον– σε σχεδόν διπλάσια ποσοστά απ’ ό,τι όταν την ανέλαβε, φτάνοντας στο 8,1% το 2019.

Το ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε για την ίδια και ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, συμβολίζοντας το εγχείρημα όχι μόνο της διεύρυνσης, αλλά και της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, έχοντας παράλληλα το σύνθετο έργο να εξισορροπεί ανάμεσα στη συνέχιση του ενιαίου φορέα και στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως βασικού πυλώνα της συνέχισης αυτής.

Εξελέγη το 2017 πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα, ενώ η συμμετοχή περίπου 220.000 πολιτών στην εκλογική διαδικασία αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα επανεκκίνησης, που σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, και από την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Θεμελιώδεις διαφωνίες –αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες– οδήγησαν στη διάσπαση, με την αποχώρηση ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού και ένα νέο συνέδριο επανεκκίνησης το 2019.

Σε όλη αυτή την πορεία η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε εσωκομματική κριτική (ενίοτε σφοδρή), ωστόσο η ίδια επέμενε πάντοτε απαρεγκλίτως στη θέση ότι το ΚΙΝΑΛ έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του, στοιχείο που αποτέλεσε και βασικό άξονα του πλαισίου υπό το οποίο θα διεκδικούσε την επανεκλογή της.

Αλλωστε, παρά την αυτοκριτική που και η ίδια έκανε για την πορεία αυτή, συχνά αναδείκνυε –όχι αδίκως– τη σταθεροποίηση της παράταξης τα τελευταία χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν αυτονόητη» έπειτα από τα δύσκολα χρόνια που είχαν προηγηθεί.

Επιπλέον, στη Φώφη Γεννηματά πιστώνονται και σημαντικά βήματα στην ανανέωση του δυναμικού της παράταξης, καθώς υπό την ηγεσία της αναδείχθηκαν στελέχη με κεντρικό, πλέον, κομματικό ρόλο.

Η πορεία της στην πολιτική ζωή ξεκίνησε από τα φοιτητικά έδρανα και την ΠΑΣΠ στο Πολιτικό της Νομικής τη δεκαετία του ’80, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2000. Το 2002 εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας – Πειραιά, ανανεώνοντας τη θητεία της το 2006. Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας. Επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου χρημάτισε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, ενώ το διάστημα 2013-2015 ήταν αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κίνημα Αλλαγής έως τις εσωκομματικές κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, ευλόγως κανένας στη Χαρ. Τρικούπη –όπου οι πάντες ήταν συγκλονισμένοι από τις εξελίξεις– δεν ήθελε να το συζητήσει. Ολα θα έρθουν στο προσκήνιο μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά, που θα γίνει αύριο με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή