Στο επίκεντρο «πράσινη» οικονομία και κλιματική κρίση

Στο επίκεντρο «πράσινη» οικονομία και κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση και οι προοπτικές για μια πιο «πράσινη» οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική κρίση και οι προοπτικές για μια πιο «πράσινη» οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Middle East Green Initiative, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τζον Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το 2030.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον Αμερικανό συνομιλητή του και τη θεσμοθέτηση διακριτού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε κρίσιμες αποφάσεις και για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, λίγες ημέρες μετά και τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια. Ενημέρωσε μάλιστα τον κ. Κέρι για την πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, τονίζοντας την ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία που θα έχει, όταν υλοποιηθεί το εγχείρημα, η σύνδεση της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη με καλώδιο.

Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διαμετακομιστικός σταθμός μεταφοράς πράσινου υδρογόνου από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη.

«Εχουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα, ορισμένες πτυχές της οποίας εκτείνονται και πέραν των δεσμεύσεων της Ευρώπης. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τη δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% την οποία συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα να εξελίξουμε και την τεχνογνωσία μας σε συγκεκριμένους τομείς μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τη συνάντηση με τον κ. Κέρι.

Ο κ. Κέρι από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λέγοντας ότι «οι εικόνες αυτές πραγματικά άγγιξαν μια ευαίσθητη χορδή και εν μέρει αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της Ελλάδας και την ιστορία που αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, γύρω από τους οποίους εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Πιστεύω ότι οι πυρκαγιές θύμισαν εικόνες αποκάλυψης και αυτό ευαισθητοποίησε πολλούς ανθρώπους. Αλλά εσείς, από την πλευρά σας, κάνετε σπουδαία βήματα και αποτελείτε παράδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους». Ο κ. Κέρι ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει «έναν από τους διαμετακομιστικούς σταθμούς του περάσματος από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη» για το πράσινο υδρογόνο. Και, όπως είπε, «είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για το project αυτό. Νομίζω πως έχει πραγματική προοπτική και δίνει ουσιαστικές δυνατότητες». Ο κ. Κέρι αναφέρθηκε και στην επικείμενη Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπογραφεί από όλες τις χώρες η ανάγκη συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή