Συνεργασία μετά το Βrexit

Yπογραφή μνημονίου μεταξύ Aθήνας και Λονδίνου που καλύπτει δώδεκα τομείς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο κατανόησης και διμερούς στρατηγικού πλαισίου ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η ομόλογός του Ελίζαμπεθ Τρας. Την ίδια στιγμή, πάντως, που η ελληνική διπλωματία διευρύνει τις δραστηριότητές της, η Αγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί και στο πεδίο. Και χθες, για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, συγκεκριμένα πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι. Ο κ. Δένδιας έθεσε, βέβαια, στους Βρετανούς συνομιλητές του τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας για την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια.

Το διμερές μνημόνιο που υπεγράφη καλύπτει συνολικά δώδεκα τομείς (εξωτερική και περιφερειακή πολιτική, αμυντική συνεργασία, εμπόριο και επενδύσεις, ψηφιοποίηση, τουρισμό, ναυτιλιακές υποθέσεις, υγεία, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία και πολιτισμό, επιβολή του νόμου, μετανάστευση και κλιματική κρίση). Οι πρέσβεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου σε Λονδίνο και Αθήνα αντιστοίχως, θα είναι, με βάση το μνημόνιο, οι δύο βασικοί υπεύθυνοι για την παρακολούθηση εφαρμογής των διμερών συμφωνιών που περιλαμβάνονται σε αυτό. Η υπογραφή του μνημονίου (όπως είχε ήδη αποκαλύψει η «Κ» από τα μέσα Οκτωβρίου) αποτελεί τη θεσμική επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης για συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit. Τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί το Λονδίνο για την περαιτέρω πολιτική προώθηση των διμερών σχέσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι.

Μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας». Πρόσθεσε ότι ο σκοπός της συμφωνίας είναι, μεταξύ άλλων, να «αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα. Αντίθετα, αποτελεί μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις».

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με την υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον. Οπως ήταν φυσικό ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε και με τις δύο υπουργούς ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια της Ελλάδας, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει από τους πλέον έμπειρους παρατηρητές των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Οπως ήταν αναμενόμενο έγιναν συζητήσεις και για το Κυπριακό, γεγονός απολύτως λογικό, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία εκ τριών εγγυητριών χωρών του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπηρεσιακά στελέχη από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου ανέπτυξαν σημεία της πρότασής τους για χαλαρή ομοσπονδία στο νησί, σε μια λογική να ξεπεραστεί το πολυετές αδιέξοδο. Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι εντός του γνωστού πλαισίου, το οποίο ορίζεται από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, δηλαδή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε, επίσης, στους συνομιλητές του τον έντονο προβληματισμό για την επιδείνωση των συνθηκών λόγω των τουρκικών ενεργειών στο νησί και της αδιαλλαξίας που επιδεικνύεται από την πλευρά της Αγκυρας και του ψευδοκράτους για τη δημιουργία δύο κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή