Οικονόμου για αξιολόγηση στα σχολεία: Ο νόμος θα εφαρμοστεί – Δεν θα γίνουν ανεκτά «φασόν» κείμενα

Οικονόμου για αξιολόγηση στα σχολεία: Ο νόμος θα εφαρμοστεί – Δεν θα γίνουν ανεκτά «φασόν» κείμενα

Μήνυμα πως ο νόμος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα εφαρμοστεί έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η υιοθέτηση «φασόν» κειμένων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα πως ο νόμος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα εφαρμοστεί έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η υιοθέτηση «φασόν» κειμένων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαι στα “φασόν” κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να “ακυρώσουν στην πράξη” την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή».

«Ο νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές»

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο. «Και ο νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος» συνέχισε.

Κάλεσε, δε, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες «να ξανασκεφτούν και να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση».

Είπε επίσης ότι ήδη περισσότερα από 8.300 σχολεία -δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων- έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.

Κεραμέως στην «Κ»: Δεν περνάει η «φασόν» αξιολόγηση

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε η «Κ», το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα με οριακή πλειοψηφία να σταλούν υποδείγματα εκθέσεων αξιολόγησης και σχεδίων προγραμματισμού στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, για να τα καταθέσουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με στόχο να ευτελισθεί και να ακυρωθεί στην πράξη η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μονάδων.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στην «Κ» ότι «η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των σχολικών μονάδων συνιστά ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση για συνολική αναβάθμιση των σχολείων και αυτονόητη απαίτηση της κοινωνίας και των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Δεν πρόκειται για καμία καινοτομία της Ελλάδας: στις περισσότερες χώρες, ειδικότερα της Ε.Ε., η αξιολόγηση αποτελεί μια πάγια πρακτική δοκιμασμένη και πετυχημένη, που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια σε ορισμένα κράτη».

Τόνισε, δε, ότι «τα “φασόν” κείμενα που κυκλοφορούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τις τελευταίες μέρες στοχεύουν στην υποδαύλιση της διαδικασίας αξιολόγησης εκ των έσω. Ωστόσο, οποιαδήποτε υιοθέτηση των κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση προϋποθέτει, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, εξειδικευμένη για κάθε σχολείο καταγραφή επί συγκεκριμένων αξόνων, κατόπιν συνεδρίασης και ομαδικών δράσεων των εκπαιδευτικών. Οι συνδικαλιστικές πρακτικές αυτού του είδους όχι μόνο παρακινούν σε μη τήρηση του νόμου, αλλά προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απόπειρα χειραγώγησης. Αναμένουμε τη συμμετοχή και των υπολοίπων σχολικών μονάδων σε μια αξιολόγηση καθαρά βελτιωτική της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής».

Και κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί ο νόμος. Προφανώς είναι σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαφωνεί με πολιτικές αποφάσεις και να επιδιώκει να αλλάξει κάτι, αλλά έναν νόμο εν ισχύι οφείλουμε όλοι οι πολίτες να τον σεβόμαστε και να τον εφαρμόζουμε».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή