Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το τελευταίο αντίο – Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 η σορός

Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το τελευταίο αντίο – Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 η σορός

Με τη σκιά της απώλειας της Φώφης Γεννηματά να πλανάται βαριά πάνω από τη Χαρ. Τρικούπη, σύσσωμο το Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζεται σήμερα να αποχαιρετίσει την πρόεδρό του.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύστατο χαίρε θα απευθύνουν σήμερα στη Φώφη Γεννηματά οικογένεια, φίλοι, τα ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και απλοί πολίτες που πρόκειται να παραστούν στη εξόδιο ακολουθία για τη Φώφη Γεννηματά, συνοδεύοντας την στο τελευταίο της ταξίδι.

Διαβάστε επίσης

Αποχαιρετώντας μία γενναία γυναίκα

Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα στις 10.00 στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου στις 14.00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στην οποία θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς και οι επικεφαλής των θεσμικών αρχών της χώρας.

Θα ακολουθήσει η ταφή της στο Α΄ Νεκροταφείο, με τιμές εν ενεργεία υπουργού, στο μνήμα που είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς. Επικήδειο θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ένα μέλος της οικογένειας της Φ. Γεννηματά.

Σ΄ όλα τα δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ το ίδιο συμβαίνει στις πρεσβείες της χώρας σε όλο τον κόσμο ως απόδοση τιμής στην εκλειπούσα πολιτικό.

Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου.

Οι εξελίξεις στο εσωκομματικό στρατόπεδο

Υπό αυτό το κλίμα, όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα, πέρα από το αυτονόητο «πάγωμα» κάθε προεκλογικής δραστηριότητας, δεν έχουν εισέλθει επισήμως σε συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, με τις εκλογές για την ηγεσία να πλησιάζουν, αρκετά είναι τα ερωτήματα που θα αναδυθούν τις προσεχείς ημέρες, ζητώντας μάλιστα άμεσες απαντήσεις, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά.

Ο παράγοντας του χρόνου, άλλωστε, έχει αρχίσει να τροφοδοτεί σενάρια περί μετάθεσης της κάλπης πέραν της 5ης Δεκεμβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, δεν πρόκειται για ισχυρό ενδεχόμενο, ενώ εκτιμάται ότι σίγουρα βρίσκει αντίθετες –τουλάχιστον– τις πλευρές των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη. Το αν θα εκφραστεί διαφορετική άποψη από κάποιον υποψήφιο μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.

Τις επόμενες ημέρες θα απαντηθεί το ερώτημα της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, ενώ απομακρυσμένο θεωρείται το ενδε-χόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ στο Κοινοβούλιο. Πρόβλεψη στον Κανονισμό της Βουλής συγκεκριμένα για περίπτωση θανάτου προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν υφίσταται, παρά μόνον για αντικατάστασή του σε περίπτωση απουσίας, όπου αναλαμβάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δηλαδή εν προκειμένω ο Κώστας Σκανδαλίδης (και ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος τη τάξει). Επομένως, το αν θα υπάρξει εκλογή νέου επικεφαλής της Κ.Ο. ή «προβολή» του Κανονισμού στις υπάρχουσες συνθήκες αποτελεί καθαρά εσωκομματικό θέμα.

Εφόσον η παράταξη αποφασίσει να προχωρήσει σε ψηφοφορία, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Πρώτον, να επιδιωχθεί ευρεία συναίνεση προς ένα πρόσωπο «κοινής αποδοχής», εξαιρουμένων, φυσικά, των τριών βουλευτών που είναι υποψήφιοι (Παπανδρέου, Λοβέρδος, Καστανίδης). Λύση, δηλαδή, που προσφέρει εν πολλοίς η περίπτωση Σκανδαλίδη. Δεύτερον, να θέσει υποψηφιότητα οποιοσδήποτε βουλευτής, ενδεχομένως και κάποιος εκ των υποψηφίων, σενάριο το οποίο, ωστόσο, θα προκαλούσε μεγάλες εσωτερικές αναταράξεις και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Κύκλοι του κ. Λοβέρδου, πάντως, «έδειχναν» σαφώς προς τη «μεταβίβαση» προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τονίζοντας πως «ούτε μισός βουλευτής δεν θα είχε τέτοιο θέμα».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν το ΚΙΝΑΛ μετά την κηδεία της Φ. Γεννηματά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή