Θεωρείο: Η ιστορία του Χαγκαμπιμάνα

Θεωρείο: Η ιστορία του Χαγκαμπιμάνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνησε

Μία από τις παρουσίες που συγκίνησαν ιδιαίτερα στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρά το πρόβλημα υγείας της, που δημοσιοποίησε προσφάτως, θέλησε να είναι παρούσα στην τελετή. Η πρώην υπουργός έφτασε με πατερίτσα, υποβασταζόμενη από τον γιο της, Κώστα Μπακογιάννη, έχοντας στο πλευρό της και την κόρη της, Αλεξία, για το τελευταίο αντίο στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.  

Δείπνο με Μέρκελ

Σήμερα αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα η Αγκελα Μέρκελ, στην τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας με την ιδιότητα της καγκελαρίου. Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ αύριο το πρόγραμμά της είναι πολύ περιεκτικό, αφού έως το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για Βερολίνο. Βάσει του προγράμματος η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί αρχικά με νέους, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  

Εως το τέλος

Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες δεν θα είναι απλώς αποχαιρετιστήριες, καθώς θα τεθούν ζητήματα διμερών σχέσεων, οικονομικής συνεργασίας, ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή ζητήματα, όπως και το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά. Οπως φαίνεται, η καγκελάριος θα ασκεί μέχρι τέλους κανονικά τα καθήκοντά της και δεν έχει πρόθεση για επισκέψεις αποκλειστικά για… τσάι και συμπάθεια.   

Σαν μυθιστόρημα

Η ζωή του είναι σχεδόν μυθιστορηματική και η σύνδεσή του με την Ελλάδα συγκινητική. Τον Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, από το Μπουρουντί της Κεντρικής Αφρικής, ίσως τον θυμούνται κάποιοι, όταν το 2015 είχε κινητοποιηθεί όλη η ελληνική διπλωματία για να σωθεί από τη φυλακή της πατρίδας του.

Ο 50χρονος σήμερα Σπύρος Χαγκαμπιμάνα είχε έρθει στην Ελλάδα νεαρός για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οταν αποφοίτησε, η χώρα του είχε περάσει σε χέρια πραξικοπηματιών, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική.

Το 2005, η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του, όπου με εκλογές είχαν λάβει την εξουσία οι αντιστασιακοί, τον έφερε πίσω στο Μπουρουντί. Τελικά ο αντιστασιακός ηγέτης εξελίχθηκε σε νέο… δικτάτορα και ο Χαγκαμπιμάνα, αντιστεκόμενος στις εντολές για καταστολή ως αστυνομικός, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών και προσωπικώς τότε του Νίκου Κοτζιά αποφυλακίστηκε και από το 2016 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Εδώ είναι η ζωή του και εδώ οι φίλοι του. Και τούτο φάνηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., που εξελέγη πρώτος σε ψήφους σύνεδρος στη Β΄ Πειραιά και θα είναι παρών στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή