Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε στο τελευταίο αντίο

Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε στο τελευταίο αντίο

Πανελλήνια συγκίνηση και βαθιά θλίψη στον αποχαιρετισμό της Φώφης Γεννηματά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη συγκίνηση η οικογένειά της, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, σύντροφοι και φίλοι της, αλλά και μέγα πλήθος πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων ήλθαν από την περιφέρεια, είπαν χθες το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά.

Πολιτική ηγεσία και απλοί πολίτες τίμησαν το ήθος, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που τη χαρακτήριζαν.

Από νωρίς στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών το φέρετρο με τη σορό της, σκεπασμένο από τρεις σημαίες –την ελληνική, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ–, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Απαντες σιωπηλοί, σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης, προσέρχονταν στον χώρο για να εκφράσουν τον σεβασμό τους στον άνθρωπο και στην πολιτικό, σε μια πράξη αναγνώρισης του ήθους, της αξιοπρέπειας και της δύναμης που τη χαρακτήρισαν στα 57 έτη της ζωής που κόπηκε τόσο γρήγορα και αιφνιδιαστικά.

Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε στο τελευταίο αντίο-1
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη Μητρόπολη Αθηνών κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο (φωτ. ΙΝΤΙΜΕ).

Στον χώρο προσέρχονταν και προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής, ανάμεσά τους, φυσικά, και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι παρέμειναν έξω από τον ιερό ναό, καθώς στο εσωτερικό της Μητρόπολης επιτρεπόταν η παρουσία μόνο 100 προσώπων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Βάσει του εθιμοτυπικού πρωτοκόλλου, τελευταία προσήλθε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο. Λίγο πριν, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια, έφθασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Νωρίτερα, στον χώρο είχαν προσέλθει ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης. Ηταν εκεί για να αποχαιρετίσουν τη σύντροφο, τη φίλη, την πρόεδρο, όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, πρώην και νυν. Ηταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο Ευ. Βενιζέλος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και Ν. Βούτσης, πολλοί πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κ. Λαλιώτης, Κ. Γείτονας και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Φυσικά και οι νυν βουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε στο τελευταίο αντίο-1
  Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον ιερό ναό για το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά (SOOC)

Εμφανώς συγκινημένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στελέχη άλλων κομμάτων βρέθηκαν στον χώρο, με την παρουσία της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη να ξεχωρίζει: προσήλθε υποβασταζόμενη από τον γιο της και δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη η πολιτικός που πρόσφατα δημοσιοποίησε με θάρρος και τη δική της περιπέτεια υγείας. Ξεχώρισε, επίσης, και η κοινή προσέλευση των Ν. Δένδια και Γ. Κατρούγκαλου, νυν και πρώην υπουργών Εξωτερικών, σε μια κίνηση συμβολική για συνεννόηση και ηπιότητα που πρέπει να επικρατεί στην πολιτική ζωή, όπως ακριβώς πρέσβευε και η έως τώρα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ηταν εκεί, όλοι και όλες, με ένα δάκρυ και λόγους σεβασμού και αναγνώρισης των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της Φώφης Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε στο τελευταίο αντίο-2
Η τελευταία κατοικία της Φώφης Γεννηματά είναι το μνήμα όπου είχε ταφεί –χτυπημένος κι εκείνος από τον καρκίνο– ο πατέρας της, Γιώργος. (SOOC)

Μια πράξη αναγνώρισης και σεβασμού υπήρξε και η απόφαση να κηρυχθεί η χθεσινή ως ημέρα εθνικού πένθους, με τις σημαίες στη Βουλή –μπροστά από την οποία σταμάτησε για λίγο η νεκρική πομπή από τη Μητρόπολη με κατεύθυνση το Α΄ Νεκροταφείο– καθώς και σε όλα τα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες.

Στάση αναγνώρισης και σεβασμού προς εκείνη και όλα όσα η κοινωνική και πολιτική πορεία της συμβολίζει ήταν και η επιλογή χιλιάδων πολιτών είτε να αποτελέσουν μέρος της θλιμμένης πομπής που ξεκίνησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας είτε να βρίσκονται σε όλα τα σημεία της διαδρομής προς την τελευταία κατοικία της, στο μνήμα όπου είχε ταφεί –χτυπημένος κι εκείνος από τον καρκίνο– ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς. Αλλοι χειροκροτούσαν, άλλοι στέκονταν συγκινημένοι σε στάση σιωπής, άλλοι πετούσαν λουλούδια. Η κηδεία της έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή