Στο Μέγαρο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με Μητσοτάκη

Την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζοντάς την «υψηλού συμβολισμού», καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη εν εξελίξει συνάντηση η οποία είναι διευρυμένη, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ θα συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος θα βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι

Λίγο νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υποδεχόμενη την κ. Μέρκελ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη χαρακτήρισε σπουδαία πολιτικό, ενώ την ευχαρίστησε για την καθαρά φιλοευρωπαϊκή της στάση σε σειρά ζητημάτων και τόνισε ότι η κ. Μέρκελ διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για δύο δεκαετίες.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης, ενώ τόνισε ότι κατά την οικονομική κρίση η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα και αισθάνθηκε δικαιολογημένα πολλές φορές μόνη. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, οι δυσκολίες συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. «Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με Μητσοτάκη-1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με Μητσοτάκη-2
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με Μητσοτάκη-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέρκελ: Στέρεες βάσεις στις διμερείς σχέσεις

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, έκανε λόγο για σκαμπανεβάσματα στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχουν στέρεες βάσεις. Όπως πρόσθεσε, ο διάλογος υπήρξε πάντα το κλειδί για εξεύρεση λύσεων.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι υπήρξε μια περίοδος που υπήρχε η ανάγκη σταθεροποίησης του ευρώ και ταυτόχρονα η ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα. «Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν το μεταναστευτικό, όπου Γερμανία και Ελλάδα συνεργάστηκαν εποικοδομητικά» είπε.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με Μητσοτάκη-4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ Δελτίο τύπου / POOL

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή