Προαναγγέλλει νέες έρευνες ο Τσαβούσογλου

Προαναγγέλλει νέες έρευνες ο Τσαβούσογλου

Σε περιοχές ανοικτά της Κύπρου, ενώ επιτέθηκε στον Ν. Δένδια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου προανήγγειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας τις ΗΠΑ με αγορά ρωσικών μαχητικών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιτέθηκε με προσβλητικό τρόπο εναντίον του Νίκου Δένδια.

«Δεν μου κάνει καμία ικανοποίηση να επαναλαμβάνω τον μακρύτατο κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων», η έμμεση απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.

Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ερωτήθηκε αν η Αγκυρα σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να δηλώνει: «Φυσικά. Θα πραγματοποιήσουμε άμεσα σεισμικές έρευνες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο, για παράδειγμα. Οπως γνωρίζετε, είχαμε ιδιαίτερη εγρήγορση στις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την είσοδο οιουδήποτε σκάφους σε περιοχές για τις οποίες μας είχε χορηγηθεί άδεια από την ΤΔΒΚ και συνεχίσαμε να εκτελούμε τις επιχειρήσεις μας στην περιοχή».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και εμφανώς εκνευρισμένος ανέφερε: «Αυτό συμβαίνει. Συναντιούνται καμιά φορά, μιλάνε. Η Ελλάδα σε κάθε συνάντηση παραπονιέται για την Τουρκία. Τηλεφωνεί σε 2-3 υπουργούς Εξωτερικών την ημέρα και παραπονιέται για την Τουρκία. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να κλαίγεται σαν παιδί… Αυτά τα τραύματα λοιπόν… μόλις σας είπα. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί, δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίγεται σε τουλάχιστον 5 άτομα την ημέρα, χωρίς να παραπονιέται για την Τουρκία. Δείτε τα tweets του, τις εξηγήσεις του: “Η επιθετικότητα της Τουρκίας” κ.ο.κ. Είναι μια προσέγγιση που προέρχεται από το σύμπλεγμα κατωτερότητας και από τον φόβο».

Στις αναφορές Τσαβούσογλου απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο Ν. Δένδιας. «Δεν μου κάνει καμία ικανοποίηση να επαναλαμβάνω τον μακρύτατο κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να μιλήσω για μια Τουρκία που δεν θα αποτελούσε απειλή για την Ελλάδα. Η πραγματικότητα, όμως, δυστυχώς είναι αυτό που καθημερινά βιώνουμε», κατέληξε ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στις εξελίξεις για την προμήθεια μαχητικών από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα πως ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, όμως στο ζήτημα των μαχητικών τήρησε σκληρή στάση. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προμήθειας F-16 ή την επιστροφή των χρημάτων για τα F-35 τόνισε πως «εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν, δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα ή το Κογκρέσο τα μπλοκάρει, τότε άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του Su35 – Su57, μπαίνουν στο παιχνίδι. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας από διαφορετικές πηγές μέχρι να παραγάγουμε το δικό μας αεροσκάφος. Θα λάβουμε τις προσφορές. Τα κριτήριά μας είναι ξεκάθαρα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα κάθε κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή