ΚΙΝΑΛ: Κρίσιμη συνεδρίαση υπό τον φόβο της πόλωσης

ΚΙΝΑΛ: Κρίσιμη συνεδρίαση υπό τον φόβο της πόλωσης

Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε το αποτύπωμα της πρόωρης απώλειας της Φώφης Γεννηματά να παραμένει ανεξίτηλο στη Χαρ. Τρικούπη, το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να ανακτήσει τον προεκλογικό του βηματισμό, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που πλέον έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του. Μετά το ολιγοήμερο –και αυτονόητο– «πάγωμα» κάθε προεκλογικής δραστηριότητας, τα επιτελεία των υποψηφίων έπιασαν ξανά δουλειά, έχοντας δεδομένα αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές τους μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Πριν από όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να διευθετηθούν και οι διαδικαστικοί «αστερίσκοι» που έφερε ο αιφνίδιος θάνατος της Φ. Γεννηματά. Από την πρώτη στιγμή που η κομματική μηχανή άρχισε να ξαναπαίρνει μπρος, στο προσκήνιο αναδύθηκαν δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, αν θα τεθεί ζήτημα μετάθεσης των εκλογών πέραν της 5ης Δεκεμβρίου και, δεύτερον, πώς θα καλυφθούν τα θεσμικά κενά που άφησε πίσω της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ως προς το πρώτο, επισήμως δεν κατεγράφη κανένα σχετικό αίτημα, παρότι, κατά πληροφορίες, υπήρξαν σχετικές σκέψεις μεταξύ κάποιων υποψηφίων. Ετσι οι κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Το «αγκάθι» στη Βουλή

Το δεύτερο ζήτημα, αυτό δηλαδή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, εξελίχθηκε σε σαφώς μεγαλύτερο εσωκομματικό «σκόπελο». Η εισήγηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, την Παρασκευή, ήταν να εκτελεί έως την ανάδειξη νέας ηγεσίας ο ίδιος «λειτουργικά και θεσμικά καθήκοντα προέδρου» της Κ.Ο. και τα κοινοβουλευτικά να περάσουν στους δύο εκπροσώπους, δηλαδή τους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη. Ο βουλευτής Ηρακλείου, πάντως, είχε προκαλέσει αναστάτωση με προγενέστερη τηλεοπτική του δήλωση (ΑΝΤ1), στην οποία ανέφερε πως θα λειτουργεί ως «θεσμικός αρχηγός», δημιουργώντας… απορίες και αναταράξεις.

Η τελική πρόταση Κεγκέρογλου βρίσκει απήχηση στην πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά κάθετες διαφωνίες στο στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου, από το οποίο εξέπεμπαν εδώ και μέρες καθαρά το μήνυμα της θεσμικής «μεταβίβασης» στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής σε περίπτωση απουσίας προέδρου. Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη αναδεικνύει την ανάγκη για ενωτικές διαδικασίες, ενώ δεν στηρίζει την εισήγηση του κ. Κεγκέρογλου, κινούμενη στην ίδια λογική.

«Αν δεν βρεθεί λύση, θα μας γυρίσει την πλάτη ο κόσμος», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» κομματικό στέλεχος για το ζήτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η πρόταση του γραμματέα της Κ.Ο. εκτιμάται ότι δεν πλησιάζει σε πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πρέπει έως τότε να έχει βρεθεί μια «χρυσή τομή». Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο ψηφοφορίας για νέο πρόεδρο της Κ.Ο., κάτι που θα μεταφραζόταν νομοτελειακά σε κλίμα πόλωσης και συγκρούσεων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την παράταξη. Σενάριο που –παραδόξως– άπαντες απεύχονταν, αλλά κανένας δεν απέκλειε.

«Αν δεν βρεθεί λύση, θα μας γυρίσει την πλάτη ο κόσμος», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» κομματικό στέλεχος, αποτυπώνοντας την ανάγκη για στοιχειώδη συναίνεση, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα διάστημα μικρότερο των 40 ημερών. Από τη Χαρ. Τρικούπη εξέφραζαν μεν βεβαιότητα ότι ο συμβιβασμός θα έλθει, ωστόσο έως το βράδυ της Παρασκευής κανένας δεν θα στοιχημάτιζε με ασφάλεια ότι τα πράγματα θα κυλούσαν ομαλά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρέη προέδρου της παράταξης θα εκτελεί έως τις κάλπες ο γραμματέας της, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Μετρούν δυνάμεις

Παράλληλα με τα παραπάνω, τα στρατόπεδα χαρτογραφούν από την αρχή τις δυνάμεις τους στο νέο «παζλ» των υποψηφίων. Το βασικό ερώτημα, ασφαλώς, είναι πώς επηρεάζει τις ισορροπίες η κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμάται ότι έχει απορροφήσει ένα σημαντικό κομμάτι των «προεδρικών», κάτι που αποτυπώνεται (αν και όχι απόλυτα) μεταξύ των βουλευτών, ενώ αυτονόητα έχει αποσπάσει μεγάλο μερίδιο των «παπανδρεϊκών» από την πλευρά Καστανίδη. Η υποψηφιότητά του «ακουμπά» και στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, ωστόσο από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή τονίζουν ότι δεν ανησυχούν, σημειώνοντας ότι δεν παρατηρούν «διαρροές» ακόμη και σε περιοχές-ισχυρά χαρτιά για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην υποψηφιότητα Παπανδρέου, «πυροβολώντας» εξαρχής το πρόταγμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να προκαλεί κάποια ρήγματα στο αφήγημά του περί ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του δεν αναμένεται να επηρεαστεί, με τον ίδιο, υπό αυτό το πρίσμα, να διεκδικεί με σαφήνεια τον ρόλο του αντίθετου πόλου.

Σύνθετη ως προς τη χαρτογράφησή της είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, που προέρχεται μεν από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, ωστόσο τέμνεται με αρκετές τάσεις εντός της παράταξης, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώθηκε και στις υπογραφές που κατέθεσε και ίσως αποτελέσει σημαντικό στοιχείο ενόψει δεύτερου γύρου.

Από την πλευρά του, ένα κομμάτι της γεννηματικής πτέρυγας, με έμφαση στη βάση και στη νέα γενιά, έχει αποσπάσει ο Παύλος Χρηστίδης. Η επιθυμία αναβολής των εκλογών που εκφράστηκε από το περιβάλλον του μετά τον θάνατο της Φ. Γεννηματά, πάντως, μεταφράστηκε από αρκετούς εσωκομματικά ως προάγγελος απόσυρσής του από την κούρσα, κάτι που ο ίδιος εξακολουθεί να απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ξορκίζουν τη διαδικασία του 2007

Τα όσα διαδραματίστηκαν παρασκηνιακά τα τελευταία 24ωρα γύρω από τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη Βουλή επανέφεραν τους φόβους για μια προεκλογική περίοδο «σκληρού ροκ» στη Χαρ. Τρικούπη. «Ζούμε τη νηνεμία πριν από την απόλυτη φουρτούνα», περιέγραφε γλαφυρά στην «Κ» κομματικός παράγοντας. Οι συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες, ωστόσο, όπως προειδοποιούν έμπειρα στελέχη, μια ακραία πόλωση –όπως εκείνη του 2007 που άφησε πληγές για χρόνια– θα έβλαπτε ίσως ανεπανόρθωτα αυτή τη φορά. Η συσπείρωση που καλλιέργησαν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να εκτοξεύσει τη συμμετοχή, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, ειδικά μετά τις «πενιχρές» εκτιμήσεις στην εκκίνηση της κούρσας. «Γι’ αυτό δεν πρέπει να αυτοπυροβοληθούμε και οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα σε λίγα λεπτά», σημείωνε χαρακτηριστικά παρατηρητής των εξελίξεων, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κ.Ο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή