Βόρεια Μακεδονία: Η παραίτηση Ζάεφ, το μήνυμα της Ελλάδας

Βόρεια Μακεδονία: Η παραίτηση Ζάεφ, το μήνυμα της Ελλάδας

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Βόρεια Μακεδονία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ - Το σκηνικό το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα θα είναι περίπλοκο.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Βόρεια Μακεδονία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξήχθη χθες.

Το σκηνικό το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα θα είναι περίπλοκο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε  να παραμείνει στην εξουσία για άλλα δυόμισι χρόνια καθώς διαθέτει, έστω και οριακά, την απόλυτη πλειοψηφία, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό μια συνέχεια στην εσωτερική και – σε ό,τι μας αφορά, κυρίως – την εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.

Αν και η παρουσία του κ. Ζάεφ είχε τη δική της ιδιαίτερη σημειολογική και ουσιαστικά βαρύτητα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την επιτυχή ολοκλήρωση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, και την προσδοκία για μια ομαλή ενταξιακή πορεία και προς την ΕΕ, η παραμονή του κυβερνητικού συνασπισμού στην εξουσία θα διατηρήσει ζωντανό το θετικό σκηνικό.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα βαρύ πλήγμα. Ο συνασπισμός θα υπόκειται σε τριγμούς και η αποχώρηση Ζάεφ δυσχεραίνει την όλη διαχείριση της κατάστασης, καθώς ενισχύεται η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης όπως αυτή εκφράσθηκε στις τοπικές εκλογές. Η ενίσχυση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, που παραμένει πολέμια της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν προμηνύει καλές εξελίξεις, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Αθήνα καλείται να εκπέμψει ουσιαστικά το μήνυμα ότι από την πλευρά της εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη συμφωνία των Πρεσπών – και να το κάνει στην πράξη – επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν και ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στη συμφωνία, σήμερα ως κυβέρνηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκου κράτους, που έχει συνέχεια και σέβεται τις υποχρεώσεις του, την εφαρμόζει. Είναι ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα με τρεις διαφορετικούς αποδέκτες.

Πρώτον, τη διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ και τις ΗΠΑ που εκθείασαν τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία συνέβαλε στη σταθερότητα των Βαλκανίων, και παράλληλα έβγαλε την Ελλάδα από το «στόχαστρο» και την κατέστησε και πάλι πρωταγωνιστή των περιφερειακών εξελίξεων. Δεύτερον, ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας, προσπαθώντας να ενισχύσει τους υποστηρικτές της συμφωνίας και να «εγκλωβίσει» στην εφαρμογή της – ή να εκθέσει έναντι διεθνών θεσμών και άλλων σημαντικών χωρών – τους αρνητές της.

Τέλος, στο εσωτερικό, πέρα από το φιλελεύθερο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που ήταν υπέρ της συμφωνίας, η ήττα του κ. Ζάεφ προσφέρει μια «ευκαιρία» να προβληθούν σε αυτούς που αισθάνονται ότι οι Πρέσπες ήταν εις βάρος της Αθήνας και υπέρ των Σκοπίων, και οποίοι εξακολουθούν να αντιδρούν – δυσχεραίνοντας το έργο της ελληνικής κυβέρνησης στο εμπορικό και γεωπολιτικό πεδίο – οι τεράστιες συγκρούσεις που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, και οι οποίες καταγράφονται στις κάλπες, για τις σημαντικές και δύσπεπτες αλλαγές που τους επέβαλε η Συμφωνία των Πρεσπών. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή