Η Επιστημονική Επιτροπή διχάζει κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ

Η Επιστημονική Επιτροπή διχάζει κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ

Τις αναταράξεις που προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ορισμό μιας κοινής αποδοχής ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αναταράξεις που προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ορισμό μιας κοινής αποδοχής ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου. Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, ενώ έχει πυκνώσει τις επαφές του το τελευταίο διάστημα με επιστήμονες και λοιμωξιολόγους. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως είναι η τρίτη συναινετική κίνηση του τέως πρωθυπουργού μετά την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό επισήμανε και στην αρχή της σύσκεψης με τους στενούς του συνεργάτες: «Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του, αλλά και το έλλειμμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών. Συνεπώς η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά».

Απάντηση στον κ. Τσίπρα έδωσε ο Θάνος Πλεύρης από τη Βουλή: «Ερχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στοχοποιεί 33 άτομα. Αυτά δεν είναι κοινής αποδοχής; Πήγαμε στα γραφεία της Ν.Δ. και ψάχναμε να βρούμε λοιμωξιολόγους; Ντροπή. 33 άτομα που δεν πληρώνονται, που καθημερινά δίνουν αγώνα, που καθημερινά τους συμβουλευόμαστε, τους παίρνουμε τηλέφωνο».

Απαντώντας στην πρόταση Τσίπρα για τον ορισμό προσώπων κοινής αποδοχής ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι στοχοποιεί τα μέλη της.

Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για αμηχανία από την πλευρά του Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς του έχει απαξιώσει τους επιστήμονες που απλά τους ανακοινώνουν τα μέτρα που θα λάβουν». Βλέποντας την κρίση της πανδημίας να αναζωπυρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν νέες πρωτοβουλίες και ανεβάζουν στροφές αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη στον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Κέντρο τόνισε: «Την ώρα που η πανδημία πλέον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ελεγχόμενη, η Ελλάδα καταγράφει δραματικά αρνητικά ρεκόρ με σχεδόν 5.500 κρούσματα και βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις και σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού και στην πορεία του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να προετοιμάσει το ΕΣΥ, δεν το έκανε».

Από την Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως κινείται με σκοπιμότητα. «Ακόμα και σήμερα δεν έχουν να προσθέσουν μια ουσιαστική πρόταση για το πώς μπορούμε να αναχαιτίσουμε πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά την πανδημία», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούσε ως σχολιαστής και εξ αποστάσεως την πανδημία, αναζητώντας να προσκομίσει μόνο πολιτικά οφέλη».

Οικονομία

Παρακολουθώντας στενά και το πεδίο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών. Κατηγόρησε το Μαξίμου πως «σε μια περίοδο που περνάει πολύ δύσκολα ο μέσος Ελληνας και το κάθε νοικοκυριό ζορίζεται, η κυβέρνηση διαλύει τον κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών», μετατρέποντας «και τις λαϊκές αγορές σε σούπερ μάρκετ». Συμπλήρωσε πως η λογική του κ. Μητσοτάκη είναι «τα πάντα σε επαγγελματίες μεσάζοντες και καμία στήριξη στους παραγωγούς» και χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη σπουδή της κυβέρνησης να πουλήσει τη ΔΕΗ και να διαλύσει τις λαϊκές αγορές, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας, με το «ρεύμα να έχει φθάσει τρεις φορές πάνω και τις τιμές όλων των βασικών προϊόντων να έχουν πολλαπλασιαστεί». Στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει την περιοδεία του στις 13 περιφέρειες της χώρας με πρώτο σταθμό την Εύβοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή