ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για νέα μέτρα – Ειδική καμπάνια για την τρίτη δόση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ειδική καμπάνια – Προβληματισμός για τα πολλά κρούσματα

Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για νέα μέτρα – Ειδική καμπάνια για την τρίτη δόση

Φόβοι πως μπορεί να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση που επικράτησε πέρυσι με την πανδημία υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα στις τάξεις της κυβέρνησης, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας που έχει ήδη φτάσει βρίσκει εμβολιασμένο μόνον το 60,8% του γενικού πληθυσμού, το 70% άνω των 12 ετών με τουλάχιστον μία δόση και το 67% άνω των 12 ετών πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστά που όπως φαίνεται δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν το νέο κύμα. Στο δεδομένο πρόβλημα του χαμηλού αριθμού εμβολιασμένων, που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προστίθεται και ένα ακόμα «κρυφό» πρόβλημα που δεν το πιάνουν οι στατιστικές με την πρώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», 90% των εμβολιασμένων που μπαίνουν σε ΜΕΘ έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από περισσότερο από 6 μήνες.  

Συνεπώς, στο ποσοστό των μη εμβολιασμένων έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα πρόβλημα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί: η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξίσου σημαντική καθώς τα Χριστούγεννα θα έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από την ολοκλήρωση των πρώτων εμβολιασμών. Αν αναλογιστεί δε κάποιος πως οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο ήταν οι γηραιότεροι και οι ευπαθείς ομάδες, γίνεται κατανοητό πως η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης καθίσταται επιτακτική και το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα σε αυτές τις κατηγορίες. Ο λόγος είναι ένας ακόμη: είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει κάποιος την τρίτη δόση του εμβολίου, από τη στιγμή που έχει κάνει ήδη δύο, παρά να πεισθεί κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα καμία δόση και κατά πάσα πιθανότητα ανήκει συνειδητά στους αντιεμβολιαστές. «Στην προσπάθεια να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω την τρίτη δόση που είναι κρίσιμη για τη θωράκιση αυτού του 60,8%», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική καμπάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 90% των εμβολιασμένων που εισάγονται σε ΜΕΘ έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από περισσότερους από 6 μήνες.

Δύο συσκέψεις

Τα πολλαπλά καμπανάκια που έχουν χτυπήσει στο Μαξίμου φάνηκαν χθες που πραγματοποιήθηκε διπλή σύσκεψη. Η πρώτη ήταν με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου συζητήθηκε για μία ακόμα φορά ο τρόπος με τον οποίο θα πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες να αυξηθεί ο εμβολιασμός, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Στη σύσκεψη εξετάστηκε ακόμα η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, θέμα που είχε αναδείξει η «Κ» από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα αναδιά-ταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού. Είναι πιθανόν να ληφθούν επιπλέον μέτρα και για ανεμβολίαστους, αυτό ωστόσο θα κριθεί σήμερα, καθώς χθες ο πρωθυπουργός απουσίαζε στη Γλασκώβη. Δεδομένη πάντως θεωρείται η αύξηση των ελέγχων και η καθολική επιστροφή της μάσκας για όλους.

Το μεσημέρι έλαβε χώρα νέα σύσκεψη παρόντος του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Το γεγονός από μόνο του δείχνει την πίεση που έχει προκληθεί από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.