Ελληνικό «άνοιγμα» στην Κεντρική Ασία

Ελληνικό «άνοιγμα» στην Κεντρική Ασία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης μεταβαίνει στο Κιργιστάν, προκειμένου να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις χώρες της περιοχής. Απάντηση στους σχεδιασμούς της Αγκυρας.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης μεταβαίνει στο Κιργιστάν, προκειμένου να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις χώρες της περιοχής – Απάντηση στους σχεδιασμούς της Αγκυρας.

Στην πρώτη συνάντηση για την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στα τέλη της εβδομάδας. Το 1ο EU Central Asia Economic Forum αφορά τις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν) και αποτελεί μια ευκαιρία για την Αθήνα να επιχειρήσει να ανοίξει διαύλους προς μια τεράστια περιοχή στην οποία υπάρχουν και οικονομικές ευκαιρίες αλλά και γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Οπως έγκαιρα είχε σημειώσει η «Κ», η Αθήνα επιθυμεί να επανέλθει σε μια περιοχή την οποία η Αγκυρα περιγράφει περίπου ως περιφέρεια άμεσης επιρροής της. Στην Κεντρική Ασία διεξάγεται, επίσης, ένα νέο μεγάλο παιχνίδι, με την Κίνα αλλά και τη Δύση να ερίζουν για την καλύτερη πρόσβαση. Το φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Φραγκογιάννης βασίζεται στις αρχές της αναθεωρημένης στρατηγικής της Ε.Ε. για την Κεντρική Ασία (Enhanced Partnership and Cooperation Agreement), δηλαδή της δημιουργίας ενός πλαισίου ενιαίων κανόνων για την ανάπτυξη μιας ενοποιημένης περιφερειακής αγοράς αλλά και την αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση, η τρομοκρατία και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να στηρίξει την εισδοχή του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ στόχοι της εταιρικής σχέσης είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την τόνωση του κράτους δικαίου, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών. Ο κ. Φραγκογιάννης θα παρέμβει σε πάνελ σχετικά με τη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ νωρίτερα αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και αρχηγοί των κρατών της Κεντρικής Ασίας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόκειται να έχει και διμερείς επαφές στην Μπισκέκ του Κιργιστάν, όπου διεξάγεται το φόρουμ, με αξιωματούχους από τις βασικές χώρες ενδιαφέροντος. Η ενεργοποίηση του κ. Φραγκογιάννη εντάσσεται σε μια γενικότερη κυβερνητική τακτική να κάνει ανοίγματα σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις συνεργασίας, στη βάση μιας θετικής, οικονομικής ατζέντας. Σε επόμενη φάση, οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν στη θετική ατζέντα, ενώ τις επαφές διευκολύνει και το ευρωπαϊκό πλαίσιο που έχει η ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή