ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο think tank του Αλέξη Τσίπρα

Ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν στην ομάδα περίπου 30 συμβούλων, η οποία ήδη συγκροτείται στην Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο think tank του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ είχε προαναγγείλει την ανανέωση και το νέο αίμα που θέλει να φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για πρόσωπα τα οποία θα λάβουν ακόμα και κυβερνητικές θέσεις όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. «Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη», ήταν η αναφορά του από το βήμα του Βελλιδείου.

Από τότε μέχρι σήμερα, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου τα ραντεβού του τέως πρωθυπουργού με νέους επιστήμονες και τεχνοκράτες πύκνωσαν. Η «Κ» πρώτη δημοσίευσε τόσο τον περασμένο Ιανουάριο όσο και τον Ιούλιο τα ονόματα, την κινητικότητα και την επιχείρηση ανίχνευσης σημαντικών και καταξιωμένων ανθρώπων που θα βγουν μπροστά το επόμενο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», συγκροτείται ήδη μια ομάδα περίπου 30 συμβούλων, η οποία θα έχει τον χαρακτήρα think tank. Δουλειά της θα είναι να συνεργάζεται με την υφιστάμενη ομάδα με την οποία συνεννοείται σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Ακρίτας Καϊδατζής, Ευάγγελος Αποστολάκης και Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ποιος θα είναι ο ρόλος τους; Θα επικεντρώνονται σε τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άμεση σύνδεση με τις σύγχρονες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημική κρίση και η μετά COVID εποχή, όπως είναι: η κλιματική κρίση, η περιθωριοποίηση της νεολαίας, η λειτουργία των θεσμών και η κοινωνική συνοχή, η ψηφιακή συνθήκη, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, η διατροφική αλυσίδα κ.ά.

Το «μητρώο στελεχών» μεγαλώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιεί την εμπειρία επιφανών προσωπικοτήτων, αλλάζοντας το προφίλ του κόμματος.

Η ομάδα των 16 πρώτων στελεχών που έχουν «κλειδώσει» και έχει στη διάθεσή της η «Κ» είναι:

Οθωνας Ηλιόπουλος. Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, στη μελέτη και στην εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση και στη βιοϊατρική έρευνα.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Εντονα πολιτικοποιημένος, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Θρόμβωση και Καρκίνος» στο συγκεκριμένο ανώτατο ίδρυμα.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κομβικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού το 2015. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δημήτρης Χριστόπουλος. Είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι (2016-2019).

Κωστής Παπαϊωάννου. Εκπαιδευτικός που σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Ηταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διάνα Βουτυράκου. Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, κατακτώντας την πρωτιά το 2018 στον παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σαγκάη.

Θα επικεντρώνονται σε τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άμεση σύνδεση με τις προκλήσεις που δημιουργεί η μετά COVID εποχή.

Σταύρος Κατσανέβας. Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας.

Αρις Καζάκος. Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ.

Δημήτρης Πλουμπίδης. Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Νικόλας Φαραντούρης. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις Δικαίου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Νατάσσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής του Τμήματος Χημείας με συμμετοχές σε περισσότερα από 50 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.

Σπύρος Κίντζιος. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Kυτταρικής Tεχνολογίας του ΓΠΑ.

Ζωρζέττα Λάλη. Νομικός με σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Στρασβούργο. Ηταν διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.

Σοφία Βιδάλη. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.

Ντόρα Γιαννάκη. Πολιτική επιστήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας. Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας συμμετέχοντας σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η λειτουργία

Αυτό που σχεδιάζουν στην Κουμουνδούρου είναι οι σύμβουλοι με βάση την εμπειρία τους να συμμετέχουν ενεργά με τις εισηγήσεις και τις γνώσεις τους στις πρωτοβουλίες και στις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν στις εργασίες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρόνος θα δείξει ποιοι από αυτούς θα συμπεριληφθούν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Τον συντονισμό θα αναλάβει ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνεργασία με τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα για θέματα εκπαίδευσης Κώστα Γαβρόγλου, καθώς και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη. Ο στόχος είναι το κόμμα να διεισδύσει βαθιά στον κοινωνικό ιστό, για αυτό τον λόγο πολλές διεργασίες είναι σε εξέλιξη και στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.