Παύλος Γερουλάνος στην «Κ»: Πολιτική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογική επί της ΝΔ

Παύλος Γερουλάνος στην «Κ»: Πολιτική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογική επί της ΝΔ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του Παύλου Γερουλάνου «έπαιζε» για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για μήνες, ωστόσο η κινητοποίησή του ήρθε μετά την απόσυρση από την κούρσα της Φώφης Γεννηματά, την οποία περιγράφει ως «γυναίκα που νίκησε το φόβο, και πολιτικό που αγωνίστηκε για την ενότητα του χώρου». Αποτελώντας πλέον κομμάτι του εκλογικού «παζλ» αλλά και μιας πτέρυγας της παράταξης που αναδιαμορφώνεται ριζικά μετά την αιφνίδια απώλεια της προέδρου της, ο πρώην υπουργός μιλά στην «Κ» για την εσωκομματική αναμέτρηση, τη συζήτηση περί «επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ» και τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες, θέτοντας ως στόχο την πολτική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία την εκλογική επί της Νέας Δημοκρατίας. 

Στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχατε αντιταχθεί πλήρως στην «ενσωμάτωσή» του στο Κίνημα Αλλαγής. Με τη σχετική συζήτηση να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, τάσσεστε υπέρ της επαναφοράς του ονόματος και των συμβόλων του;

Τάχθηκα τότε και επιμένω σήμερα υπέρ μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας, το επιστέγασμα της οποίας θα είναι η αλλαγή ονόματος. Μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει ένα συνέδριο θέσεων με ολοκληρωμένο προσυνεδριακό διάλογο που θα μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν την κοινωνία σήμερα. Μιας γενναίας αλλαγής του καταστατικού του κόμματος που θα ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία με εργαλεία όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η λογοδοσία των στελεχών του. Μιας εξόρμησης σε όλη την Ελλάδα που θα ενεργοποιήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που σήμερα απέχουν από την εκλογική διαδικασία και των εκατοντάδων στελεχών που σήμερα παραμένουν αδρανοποιημένα. Στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας, αν το όνομα αποτελεί βάρος, μπορούμε να αποφασίσουμε την αλλαγή του. 

Το ζήτημα πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες, διπλές όπως προμηνύεται, εθνικές εκλογές βρίσκεται στο επίκεντρο και της εσωτερικής προεκλογικής περιόδου. Ποια είναι η θέση σας για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο στόχος μου είναι να κυριαρχήσουμε πολιτικά επί του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια εκλογικά επί της Νέας Δημοκρατίας. Απόλυτη προτεραιότητα να προχωρήσει η χώρα σε μία ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως προϋπόθεση για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και την δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Σήμερα η κυβέρνηση με την ανοχή της αντιπολίτευσης επενδύει τεράστια ποσά σε ένα μοντέλο που έχει παρέλθει, που μας έχει οδηγήσει ξανά και ξανά στην χρεοκοπία. Και το χειρότερο είναι ότι χρηματοδοτεί εκείνους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, που προστατεύουν το κεφάλαιό τους από το συστημικό ρίσκο της χώρας. Αυτή η διαδικασία είναι θνησιγενής και έτσι την επόμενη χρεοκοπία της χώρας θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Πώς θα κάνουμε αποσυγκέντρωση της εξουσίας και διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου όταν τα δύο μεγάλα κόμμα αρνούνται να αποποιηθούν εξουσία; Το μεν κυβερνών κόμμα, ψήφισε το νόμο του «επιτελικού κράτους» συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στο Μαξίμου. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να καπελώνει θεσμούς στους οποίους θα έπρεπε να μεταφερθεί εξουσία, όπως είναι οι ΟΤΑ, τα πανεπιστήμια και τα επιμελητήρια.

Παρότι αρκετές εκτιμήσεις σας ήθελαν στο αρχικό «παζλ» των υποψηφίων, αποφασίσατε την κάθοδό σας μετά την απόσυρση της κ. Γεννηματά. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της μια προσωπική και μια πολιτική παρακαταθήκη. Σαν γυναίκα που νίκησε το φόβο, και σαν πολιτικός που αγωνίστηκε για την ενότητα του χώρου. Αυτή η παρακαταθήκη άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στο χώρο μας και της το οφείλουμε. Από το 2009 έως σήμερα, 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες, διότι νιώθουν ότι δεν εκπροσωπείται η φωνή τους. Θεώρησα λοιπόν ότι θα είναι συμφέρον για τον χώρο μας να παρουσιάσω τις θέσεις που ετοιμάζω καιρό με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και με αυτές τις θέσεις να διεκδικήσω την αρχηγία του κόμματός μου.

Έχετε θέσει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και εγχώρια, λόγω έξαρσης της πανδημίας. Θα επιμείνετε στη θέση σας, ακόμη κι αν αυτή συνεπάγεται κάποια αναβολή της διαδικασίας;

Η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αποχής. Όμως, η περιορισμένη συμμετοχή θα απαξιώσει την όποια εκλογή αρχηγού. Θεώρησα λοιπόν αυτονόητο να υπάρχει δυνατότητα επιλογής της ηλεκτρονικής ψήφου για όποιον το επιθυμεί. Στο δίλλημα υγεία και συμμετοχή ή ρίσκο και αποχή, ως προοδευτικοί δημοκράτες, να ταχθούμε ενεργά με την πρώτη επιλογή. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Έχοντας υπάρξει στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, δεν ήταν λίγοι όσοι ανέμεναν ότι θα συντασσόσασταν μαζί του. Υπήρξε σχετική συζήτηση μεταξύ σας και τι σας οδήγησε στην απόφαση να μην κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση;

Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο. Εκτιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως και τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς μου, αλλά ήταν σαφές εξαρχής ότι θα τιμήσω τους χιλιάδες πολίτες που με την υπογραφή τους δήλωσαν την εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύω, βασικότερη των οποίων είναι η συνέπεια λόγου και πράξεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή