Αλλαγή πλεύσης
Στις 24 Οκτωβρίου σας έγραφα πως το Μαξίμου αναζητεί ευκαιρία να διορθώσει ένα λάθος: αναφερόμουν στο μήνυμα που είχε εκπεμφθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το οποίο έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι πρώτες εκλογές είναι απλά διαδικαστικές και ο στόχος είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες. Το λάθος διόρθωσε τελικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στο Μega, όταν ανέφερε πως ο στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία από τις πρώτες κάλπες και αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα πάμε σε δεύτερες.
Μισθός και εκλογές
Μιας και ο λόγος για εκλογές, στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποκάλυψε» τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζει για το 2022. Η πρώτη θα γίνει από 1/1 και θα είναι μόλις 2%. Θα έλεγα πως πρόκειται για κάτι συμβολικό, σαν «δωράκι» Χριστουγέννων. Είπε όμως πως εντός του ’22 θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση. Ρώτησα σχετικά πότε σχεδιάζεται κάτι τέτοιο και μου είπαν πως «είναι νωρίς», αλλά θα γίνει «το δεύτερο εξάμηνο». Δεν μπορώ να μην κάνω το σενάριο πως με μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγει άμεσα και ο δρόμος για εκλογές το φθινόπωρο του 2022.
Συγκυβέρνηση
Τι θα γίνει, ωστόσο, εάν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές; Εάν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε νομίζω πως η πιθανότητα να δούμε μια συγκυβέρνηση των δύο είναι μεγάλη. Εάν είναι ο Γιώργος ή ο Ανδρουλάκης, τι γίνεται; Ο ευρωβουλευτής κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, αποφεύγοντας να μιλήσει για τέτοια θέματα. Από την άλλη, ο ΓΑΠ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, απαντώντας σχετικό ερώτημα, έριξε την μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί τόσο στις πλατείες των «αγανακτισμένων» όσο και με την… καραμανλική πτέρυγα και μπορεί να… συνεργαστούν ξανά. Τούτο μου το έλεγε και εξέχον στέλεχος της παπανδρεϊκής πτέρυγας: «Εμείς μόνοι μας σε συγκυβέρνηση δεν μπαίνουμε, εάν θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα δούμε…».
Εν καιρώ
Ο ΓΑΠ, βέβαια, με την τηλεοπτική επιστροφή του δεν ξέχασε να ανασύρει από το ντουλάπι τον αντικαραμανλισμό, επαναφέροντας το θέμα της χρεοκοπημένης χώρας που παρέλαβε από τον Κώστα Καραμανλή. Αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν υπήρξε και όποιος πίστευε το αντίθετο, μάλλον δεν έχει ερμηνεύσει καλά τον Καραμανλή, ο οποίος δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να απαντήσει στον ΓΑΠ. Εκτιμώ, ωστόσο, πως κάποια στιγμή ο Καραμανλής θα απαντήσει και για την οικονομία, τι πήρε, τι έκανε και τι παρέδωσε, που αποτελεί διαχρονικά τη μεγάλη κριτική στην κυβέρνησή του.
Ομιλία Σαμαρά
Εφ’ όλης της ύλης ομιλία ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντα μιλάει στα συνέδρια του κόμματος, πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία που έχει πολλά μέτωπα.
Στο τραπέζι ο ΕΦΚΑ
Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε εντός της εβδομάδας ο Κωστής Χατζηδάκης. Η σχεδόν μιας ώρας συνάντηση είχε στο επίκεντρο το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, που αναμένεται να έρθει στο επόμενο υπουργικό και εντός του μήνα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κρας τεστ, καθώς ο ΕΦΚΑ αποτελεί το πιο βαθύ, θα έλεγα, Δημόσιο και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Ντροπιαστικές εικόνες
Περνούσα από το σημείο την Παρασκευή και είδα ντροπιαστικές εικόνες. Δυνάμεις των ΜΑΤ να συμπεριφέρονται στους «ήρωες του καλοκαιριού», τους πυροσβέστες, σαν να ήταν τρομοκράτες. Ενας εξ αυτών μάλιστα τραυματίστηκε στο χέρι και αιμορραγούσε. Καλό θα ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος να τραβήξει κάποια αυτιά, καθώς η εικόνα ήταν, το λιγότερο, ντροπιαστική.
Διαφοροποίηση βουλευτών
Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με την κεντρική γραμμή, που αποκλείει κάθε επιπλέον μέτρο με αφορμή την έξαρση της πανδημίας. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που λένε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να αφήνει παράθυρο λήψης νέων μέτρων για παν ενδεχόμενο, ανήκουν στη λεγόμενη μεταρρυθμιστική πτέρυγα και όχι στη λαϊκοδεξιά. Λέγεται μάλιστα πως κάποιοι από αυτούς ίσως λάβουν τον λόγο στην Κ.Ο. της ερχόμενης Τρίτης και εκφράσουν δημόσια την άποψή τους.
Σενάριο για Καιρίδη
Κάποιοι στο Μαξίμου μαθαίνω πως θα έβλεπαν πολύ θετικά τη μεταπήδηση του Δημήτρη Καιρίδη στην Ευρωβουλή, καθώς ο βουλευτής του Βορείου Τομέα έχει αποκτήσει δίκτυο στο εξωτερικό, έχει διεθνείς παραστάσεις και στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αντεπεξέλθει στον ρόλο του. Ο ίδιος, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει την έδρα του στα αγαπημένα του βόρεια προάστια της Αττικής.
Η εξυπνάδα Μηταράκη
Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του είχε εντός της εβδομάδας στην Αγκυρα ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Μετανάστευσης χρησιμοποίησε ένα έξυπνο επιχείρημα θέλοντας να πείσει τον Τούρκο ομόλογό του να δεχθεί η χώρα του επιστροφές. Του είπε πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για όσους θέλουν να μπουν στην Τουρκία για να περάσουν στην Ευρώπη, αφού θα δουν πως τελικά το πέρασμα δεν είναι εφικτό και οι συμπατριώτες τους επιστρέφονται. Δεν ξέρω αν το επιχείρημα πιάσει, πάντως σαν ιδέα ήταν καλό.
Τα χαιρετίσματα Ερντογάν
Κατά τα λοιπά, το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών ήταν καλό. Ο Τούρκος παρέθεσε δείπνο στον Ελληνα υπουργό και εκεί συνέβη κάτι απρόοπτο. Την ώρα του δείπνου τον κάλεσε στο τηλέφωνο ο Ερντογάν, με τον Σοϊλού να σηκώνεται… όρθιος για να του μιλήσει. Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο μάλιστα μετέφερε στον Μηταράκη τα χαιρετίσματα του προέδρου της Τουρκίας. Μεγαλεία ο Νότης.
QUIZ Ι
Ποιον στηρίζει ο κ. Ιερώνυμος για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ;