Ερντογάν: «Τι χαρά που κάναμε τζαμί την Αγία Σοφία»

Ερντογάν: «Τι χαρά που κάναμε τζαμί την Αγία Σοφία»

Οι προκλήσεις Ερντογάν και οι απειλές Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ικανοποίησή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια μεγάλου άλσους στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Εμείς με το όραμα του 2053, την έννοια της Aλωσης, θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τον νου και τις καρδιές της νέας γενιάς. Ανοίξαμε την Αγία Σοφία μας; Επίσης στην Αγία Σοφία μας, δόξα σοι, Κύριε, προσευχόμαστε τις Παρασκευές; Προσευχόμαστε όλες τις στιγμές; Τι χαρά για εμάς!». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής, για να κρύψει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet υποστηρίζει πως ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς διαφωνεί με την οικονομική και νομισματική πολιτική, όμως ο κ. Ερντογάν προσωρινά δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Η τουρκική προεδρία διέψευσε τις πληροφορίες. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο ενδεχόμενο της επιστροφής του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του προστατεύει τα συμφέροντά της και στηρίζει τους φίλους της από τον Καύκασο μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο. «Την ώρα που όλες οι περιοχές γύρω μας πλήττονται από κρίσεις ασφάλειας, όπως στα νότια σύνορά μας, στον Καύκασο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς όχι μόνο καταφέραμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, αλλά υποστηρίξαμε και δείξαμε εμπιστοσύνη στους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησης της Αγκυρας. «Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όριά μας. Μετά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας δεν είναι ανάγκη να κάνουμε εκεί συνέχεια σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις. Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», επισήμανε ο κ. Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε να τονίσει πως ανάλογα με τα ευρήματα των πλοίων σεισμικών ερευνών η Τουρκία μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε οποιοδήποτε σημείο της υφαλοκρηπίδας της και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθει στις περιοχές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή