Γ. Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι – Επίταξη γιατρών αν κριθεί αναγκαίο

Γ. Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι – Επίταξη γιατρών αν κριθεί αναγκαίο

Για ισχυρή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, παρά την μεγάλη ενίσχυσή του, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ισχυρή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, παρά την μεγάλη ενίσχυσή του, έκανε λόγο ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

«Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Και τόνισε: «Στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Β. Ελλάδος που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεία προκύπτει ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι. Επιβεβαιώνονται έτσι οι έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται περίτρανα ότι μόνη ασφαλής και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη φονική πανδημία είναι ο εμβολιασμός».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται προοδευτική αύξηση στον εμβολιασμό από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι και την περίοδο 1-7 Νοεμβρίου κλείστηκαν 149.000 νέα ραντεβού. «Έστω και την έσχατη ώρα κάποιοι προβαίνουν στην επιλογή υπέρ της ζωής και της δημόσιας υγείας. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι από την περασμένη Παρασκευή είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης καθώς επίσης και η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εφόσον έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την πρώτη δόση».

«Η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει καταφέρει να πληρώσει μικρότερο τίμημα. Οι απώλειες θα ήταν πολύ λιγότερες αν οι πολίτες είχαν αγκαλιάσει μαζικότερα τον εμβολιασμό», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «επειδή τις τελευταίες μέρες η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια σημεία σε σχέση με την πανδημία. Ο κορωνοϊός βρίσκεται μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια. Μαστίζει η πανδημία τον πλανήτη σχεδόν δύο χρόνια και ο ορίζοντας πλήρους ελέγχου της είναι ακόμα απροσδιόριστος. Συνεπώς όσοι φαντασιώνονται μία κοινωνία περίκλειστη προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων από τη στιγμή μάλιστα που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός κι έχουμε κι αξιοσημείωτες ιατρικές δυνατότητες πλέον».

«Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο με το ΕΣΥ εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έκανε τα πάντα:

  • Προχώρησε εγκαίρως σε γενικό lockdown όταν έπρεπε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πρωτοστάτησε στα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.
  • Πριν ακόμα βρεθεί το εμβόλιο ενίσχυσε το ΕΣΥ, υπερδιπλασιάζοντας τις ΜΕΘ και προσλαμβάνοντας περίπου 12.000 υγειονομικούς.
  • Αξιοποιώντας δωρεές και εντάσσοντας σε ένα κοινό σχέδιο τους ιδιωτικούς φορείς υγείας.
  • Μέσα σε βδομάδες έγιναν στη χώρα σε σχέση με το ΕΣΥ όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».

«Αλλά και μετά, όταν ανακαλύφθηκε το εμβόλιο η Ελλάδα πήρε αμέσως θέση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προμήθειά του. Οργάνωσε την αξιοθαύμαστη επιχείρηση “Ελευθερία”, και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Συγκρότησε επίσης κινητά συνεργεία εμβολιασμού που ταξίδεψαν στα νησιά και σε κάθε μακρινό χωριό. Ταυτόχρονα διέθεσε δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια self test. Ενώ σήμερα που μιλάμε, στην επικράτεια διεξάγονται κάθε μέρα σχεδόν 300.000 έλεγχοι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να ξανακλείσει η χώρα» και επανέλαβε πως «το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης». 

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Προφανώς και θα προχωρήσουμε, εφόσον απαιτηθεί και είναι αναγκαίο, το είχαμε ξανακάνει άλλωστε στο παρελθόν, και σε επιστράτευση των υπηρεσιών των επιστημόνων για να ενισχυθεί το ΕΣΥ».

Plan B για την ανάσχεση της πανδημίας

Σε κρίσιμη μεταβλητή για την πορεία της οικονομίας και της χώρας τους επόμενους μήνες αναδεικνύεται η ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, τέταρτου κατά σειράν, με την κυβέρνηση να θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία της λειτουργίας της αγοράς. Ως εκ τούτου, παρότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μόλις το Σάββατο, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα. Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.  

Ειδήσεις σήμερα:

Η καμπύλη εξέλιξης της Covid-19 στην Αττική – Ο Νίκος Θωμαΐδης στην «Κ»

• Το Plan B για την ανάσχεση της πανδημίας

Πάνω από 300 νεκροί το τελευταίο 15ήμερο σε Μακεδονία και Θράκη

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή