Τρικυμία στα Σκόπια και στις «Πρέσπες»

Τρικυμία στα Σκόπια και στις «Πρέσπες»

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τη δήλωση Μίτσκοσκι ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, όπου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ρευστό σκηνικό, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει οριστικά πριν από την Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης ή όχι στην υφιστάμενη κυβέρνηση. Υπάρχει σενάριο νέου συνασπισμού που θα συνεχίσει να κυβερνά με κορμό το SDSM του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και το αντίστροφο με κορμό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Το τρίτο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές.

Εάν το VMRO-DPMNE επιμείνει, θα πρόκειται για ευθεία παραβίαση των Πρεσπών που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αναστολή ή λήξη της εφαρμογής της συμφωνίας.

Από την Αθήνα διαμηνύουν ότι η περίπτωση που ο κ. Μίτσκοσκι αναδειχθεί πρωθυπουργός και πραγματοποιήσει την απειλή του να αποκαλεί ο ίδιος τη χώρα του «Μακεδονία» αντί του συνταγματικού «Βόρεια Μακεδονία», θα αποτελούσε ευθεία και σαφέστατη παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών και του «erga omnes», το οποίο αποτελεί και το κεντρικό στοιχείο της. Για την κυβέρνηση οι πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας και, ιδιαιτέρως, η σαφής δήλωση του κ. Μίτσκοσκι ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας του στο εσωτερικό (άρα υπονομεύει το «erga omnes») θεωρούνται δικαίωση για την κυβέρνηση, η οποία δεν προχώρησε στην επικύρωση των εφαρμοστικών πρωτοκόλλων για μια σειρά προβλέψεων που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα είναι μια επιλογή που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη, με δεδομένο ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της συμφωνίας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εξελίξεις και στα εσωτερικά ζητήματα που αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία».

Τρικυμία στα Σκόπια και στις «Πρέσπες»-1
Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.) και οι πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ έχουν ενεργοποιήσει τα ραντάρ της Αθήνας.

Ως προς το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στο σενάριο που ο κ. Μίτσκοσκι γίνει τελικά πρωθυπουργός και προχωρήσει σε αυτή την έμμεση αποστασιοποίηση από το «erga omnes», τότε υπό ορισμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών υπάρχει η δυνατότητα λήξης ή αναστολής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών με αιτιολόγηση την παραβίαση ουσιωδών προβλέψεών της.

Επί του πρακτέου, πάντως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, καθώς θα σημαίνει ότι και η άλλη πλευρά παύει να δεσμεύεται. Σε γενικές γραμμές, η καταγγελία της συμφωνίας είναι πολύ δύσκολη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «ο κ. Μητσοτάκης διά του εκπροσώπου του αντί να στείλει σαφές μήνυμα στήριξης της συμφωνίας, κομπάζει ότι δήθεν δικαιώνεται που εδώ και δύο χρόνια την υπονόμευσε, με τη μη κύρωση των μνημονίων».

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής εναντίον του Ζόραν Ζάεφ

«Πάντα ανησυχούσα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» – Η συνέντευξη του Μάικ Πομπέο στην «Κ»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή