«Ομίχλη» στις Βρυξέλλες για την κρίση στη Βόρεια Μακεδονία

«Ομίχλη» στις Βρυξέλλες για την κρίση στη Βόρεια Μακεδονία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αμηχανία επικρατούσε χθες στο κέντρο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την πολιτική κρίση που πυροδότησε στη Βόρεια Μακεδονία η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία. Η διαφαινόμενη αποχώρηση του αρχιτέκτονα της συμφωνίας των Πρεσπών και του συμφώνου φιλίας με τη Βουλγαρία από την πολιτική σκηνή των Σκοπίων αποτελεί καίριο πλήγμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας – και αναδεικνύει τις συνέπειες της αδυναμίας της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Παρά τις ευρύτερες γεωπολιτικές βλέψεις της, η Ενωση δείχνει ανίκανη να απορροφήσει ακόμα και τις χώρες στην άμεση γειτονιά της, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό για δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Τουρκία.

Η Κομισιόν, σε ερώτηση της «Κ», απέφυγε να σχολιάσει την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία και τις ευθύνες της Ε.Ε., επικαλούμενη τη «μεταβλητότητα» του σκηνικού. Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ήταν πιο ευθύς: «Πρώτα μπλόκαρε τη διαδικασία η Ελλάδα. Μετά το γενναίο βήμα των Πρεσπών, και αφού πείστηκαν και οι Γάλλοι να υποστηρίξουν τη διαδικασία, ήλθαν οι Βούλγαροι και έφραξαν τον δρόμο. Αυτό, για κάποιον που έχει υπάρξει σταθερά φιλοευρωπαίος, έχει πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας του».

Αναδεικνύονται οι συνέπειες της αδυναμίας της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στο Μπρντο της Σλοβενίας (6 Οκτωβρίου), οι επιφυλάξεις χωρών, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, οδήγησαν στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης που αναφέρεται μεν στη δέσμευση για την ένταξη των χωρών της περιοχής, αλλά και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η δυνατότητα της Ε.Ε. να απορροφά νέα μέλη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν συνάντηση στο Μπρντο με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον κ. Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη Σόφια να αλλάξει στάση. Η συνάντηση δεν έφερε αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεσες αποφάσεις» από τη Βουλγαρία, καθώς επίκεινται εκλογές στη χώρα, σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου εκείνη την ημέρα η Γερμανίδα καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ πάντως τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί «πρέπει να μπορούμε να χειριστούμε ζητήματα που βρίσκονται στο κατώφλι μας για να έχουμε αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε στο Μπρντο ότι η μη απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων «θέτει σε κίνδυνο το κύρος και την επιρροή μας στην περιοχή».

Στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων σημειώνεται ότι η Ενωση «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη διαδικασία διεύρυνσης… στη βάση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων από τους εταίρους, δίκαιη και ενδελεχή αιρεσιμότητα» και των επιδόσεων της κάθε χώρας. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου, έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προστέθηκε η φράση: «Ανακαλούμε επίσης τη σημασία η Ε.Ε. να διατηρήσει και να βαθύνει τη δική της ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ικανότητά της να ενσωματώνει νέα μέλη». Η χρήση και μόνο της λέξης «διεύρυνση» στη δήλωση υπήρξε αντικείμενο σκληρών ενδοευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν εβδομάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής εναντίον του Ζόραν Ζάεφ

«Πάντα ανησυχούσα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» – Η συνέντευξη του Μάικ Πομπέο στην «Κ»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή