Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων και το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε χθες με 7.335 νέες μολύνσεις, στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε εκπροσώπους των φορέων εμπορίου και εστίασης, με τους οποίους είχε συνάντηση στο Μαξίμου, επανέλαβε πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» και «οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους», επιμένοντας στη «γραμμή» να μην υπάρξει νέο lockdown και οι όποιες παρεμβάσεις να αφορούν τους μη εμβολιασμένους.
Οι τρεις άξονες
Τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η κυβέρνηση για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση αυτού του κύματος της πανδημίας: πρώτον είναι η εφαρμογή των μέτρων. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή λάβει περισσότερα μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα είναι όμως ότι δεν εφαρμόζονται. Η πρεμιέρα των νέων μέτρων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συνοδεύτηκε από σαρωτικούς ελέγχους, που έφτασαν τις 90.882, ενώ βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις. Η αυστηρότητα αναμένεται να συνεχιστεί, αν όχι να ενταθεί, καθώς φέρνει έως έναν βαθμό διπλό αποτέλεσμα: αφενός τηρούνται τα μέτρα στα μαγαζιά, αφετέρου πιέζονται οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι βλέπουν στην πράξη πως ο κλοιός στενεύει.
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο τρίπτυχο αυστηρότεροι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων, προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμών και ενίσχυση του ΕΣΥ.
Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται και ο δεύτερος βασικός, αν όχι βασικότερος, στόχος της κυβέρνησης που είναι η αύξηση του εμβολιασμού. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση, αποτέλεσμα τόσο των μέτρων όσο και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ και τα ραντεβού για την τρίτη δόση εξελίσσονται ικανοποιητικά. «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης» είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους ανθρώπους της αγοράς.
Ο τρίτος άξονας στον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ. Χθες, ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης ιατρών, καθώς το ΕΣΥ «δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες». Τόνισε δε, πως τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Εργα υποδομών
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα έργα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ. «Η χώρα έχει να δρομολογήσει ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων, ουσιαστικά από τη δεκαετία του ’60» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και σήμερα έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε σε διαφορετικές συνθήκες, πιο δύσκολες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να κάνουμε πράξη ένα έργο το οποίο έχει πανελλήνιο αποτύπωμα και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της χώρας».
⋅ Το ΕΣΥ μπήκε ξανά στη δίνη της πανδημίας
⋅ Γ. Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι – Επίταξη γιατρών αν κριθεί αναγκαίο
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr