Το ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στην κάλπη

Το ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στην κάλπη

Με διαφορετικές στρατηγικές οι εκστρατείες Παπανδρέου, Ανδρουλάκη, Λοβέρδου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις πρώτες ενδείξεις να προϊδεάζουν για μια ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη –επιβεβαιώνοντας τη θεωρία των «3+3 υποψηφίων»– αλλά και αισιοδοξία για μεγάλη συμμετοχή, το ΚΙΝΑΛ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και χωρίς να αποκλείονται ανατροπές, πως θα δώσουν τη μάχη για τις δύο θέσεις του δεύτερου γύρου, ενόψει του οποίου σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν η κατάταξη αλλά και τα ποσοστά των κ. Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη.

«Βρισκόμαστε στο… -1.000», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, περιγράφοντας τον αγώνα δρόμου που καλείται να κάνει προκειμένου να διανύσει τα προεκλογικά χιλιόμετρα που ήδη έχουν «γράψει» οι δύο βασικοί αντίπαλοί του. Διόλου τυχαία, ο κ. Παπανδρέου, αναζητώντας ώθηση στα πρώτα μέτρα, ξεκίνησε τις περιοδείες του από παραδοσιακά «οχυρά», όπως η Αχαΐα και η Κρήτη, στην οποία μάλιστα… συνέπεσε με τον κ. Καστανίδη.

Επικρατέστερο το σενάριο για ένα debate έως τις 5 Δεκεμβρίου και ένα επιπλέον ανάμεσα στους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου, μεταξύ 6 και 12 του μηνός.

Από την πλευρά τους, τα στρατόπεδα Λοβέρδου και Ανδρουλάκη, παρότι καταγράφουν στέρεες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, κλήθηκαν σε ένα βαθμό να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους. Ο πρώην υπουργός επιχειρεί να αναδειχθεί ως «αντίθετος πόλος» της υποψηφιότητας Παπανδρέου εκτοξεύοντας… προσεκτικές αλλά αιχμηρές βολές. «Φωτογραφίζει» σταθερά τον επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ ως εν δυνάμει συνομιλητή του Αλ. Τσίπρα, ενώ σε πρόσφατη αποστροφή του έκανε λόγο και για «μηχανισμούς που καταχρέωσαν το κόμμα και μετά την κοπάνησαν». Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι το ζήτημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» τον θέτει στο επίκεντρο των μετεκλογικών συνεργασιών, τηρεί στις τοποθετήσεις του ευδιάκριτες αποστάσεις όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας για «δύο πόλους της συντήρησης».

Στο ίδιο μέτωπο, ο Νίκος Ανδρουλάκης (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω προετοιμάζει την κεντρική του συγκέντρωση στην Αθήνα) εξακολουθεί να θέτει ως προτεραιότητα «να μεγαλώσει η παράταξη», απορρίπτοντας με τη σειρά του οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συμμετοχή σε κυβέρνηση. Ο ευρωβουλευτής, όπως σε όλη την προεκλογική περίοδο, τηρεί ηπιότερους τόνους από την πλευρά Λοβέρδου, ωστόσο δεν είναι λίγες οι «κρυφές» εντάσεις με το στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου. Μια από αυτές κατεγράφη τις τελευταίες ημέρες και για το πού θα στηθούν τα εκλογικά τμήματα, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε χθες στην αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ).

Εκεί σήμερα θα μεταφερθεί και το ζήτημα των ντιμπέιτ, παρουσία αντιπροσωπειών των έξι υποψηφίων. Συγκεκριμένες προτάσεις έχουν κατατεθεί από σχεδόν όλα τα στρατόπεδα και το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι να διεξαχθεί –τουλάχιστον– μία τηλεμαχία έως τις 5 Δεκεμβρίου και μία επιπλέον ανάμεσα στους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου, μεταξύ 6 και 12 του μηνός.

Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που αναδύθηκαν εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού, οι εσωκομματικές εκτιμήσεις μιλούν για «μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης», δεδομένου ότι θα απαιτούσε αναβολή των εκλογών αλλά και «κλειστά» μητρώα, δύο παράμετροι που είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές από όλους τους υποψηφίους.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή