Οι ελληνικές θέσεις σε Αγία Έδρα και ιταλική Βουλή

Οι ελληνικές θέσεις σε Αγία Έδρα και ιταλική Βουλή

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και για την τουρκική επιθετικότητα ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και για την τουρκική επιθετικότητα ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού του στη Ρώμη, τον πρωθυπουργό της Αγίας Εδρας καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής. Οπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «διαπιστώθηκε ένας κοινός τόπος μέσα από τη συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν τα θέματα αυτά να αντιμετωπισθούν. Αλλά βέβαια οι προκλήσεις είναι πάντα μπροστά μας. Και απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους».

Στις επαφές του με τον καρδινάλιο Παρολίν, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε και για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, αλλά και το ενδιαφέρον της Αγίας Εδρας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι συζητείται η πιθανότητα τετραμερούς μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Κύπρου και Βατικανού.  

Επαφές Νίκου Δένδια στη Ρώμη για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επικύρωση συμφωνίας

Μια ημέρα νωρίτερα, ο κ. Δένδιας αντάλλαξε τα όργανα επικύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία με τον ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, θέτοντάς την και τυπικά σε διεθνή ισχύ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε (ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Agenzia Nova») ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ελληνογαλλική συμφωνία. Οπως είπε, «ο μόνος λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να αισθάνεται ότι απειλείται από μία τέτοια συμφωνία, θα ήταν εάν θεωρούσε εαυτήν επιτιθέμενη. Στην περίπτωση αυτή η Αγκυρα θα υπέπιπτε ακόμα μια φορά σε σφάλμα».

Ο κ. Δένδιας απέρριψε την άποψη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να απομονώσει την Τουρκία. «Ισχύει ακριβώς το αντίθετο», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό που εγώ αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει είναι ότι επιθυμούμε μια Τουρκία σύγχρονη, κοσμοπολίτικη, ευημερούσα και με μια ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τούτο, ωστόσο, σημαίνει πως η Τουρκία πρέπει να ενστερνιστεί τις αξίες, τα ιδανικά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή