«Ύδωρ 2.0»: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ – Οι οκτώ τομείς

«Ύδωρ 2.0»: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ – Οι οκτώ τομείς

Ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, ανακοίνωσε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ένα πρόγραμμα έργων μαμούθ, ύψους άνω των 4 δις ευρώ, που θα αρδεύσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της χώρας στον πρωτογενή τομέα, και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, ανακοίνωσε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ένα πρόγραμμα έργων μαμούθ, ύψους άνω των 4 δις ευρώ, που θα αρδεύσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα έχει να δρομολογήσει ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων ουσιαστικά από τη δεκαετία του ’60».

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος που φέρει τη συμβολική ονομασία «Ύδωρ 2.0», μιας και τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα είναι διπλά: και για την αγροτική παραγωγή και για το περιβάλλον.

Γενικά η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστεί το πρόγραμμα μια «αναπτυξιακή ένεση για το σύνολο της οικονομίας».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «σήμερα έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε -σε διαφορετικές συνθήκες, πιο δύσκολες λόγω της κλιματικής αλλαγής- να κάνουμε πράξη ένα έργο το οποίο έχει πανελλήνιο αποτύπωμα και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της χώρας», προσθέτοντας πως χάρη στα νέα έργα θα αντιμετωπιστούν επίσης οι απώλειες υδάτων που παρατηρούνται σε παλιά δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Σήμερα, στη χώρα μας η γεωργία αποτελεί τον κύριο καταναλωτή νερού, καθώς το 80% των υδατικών πόρων χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα η μέση ετήσια αρδευτική ζήτηση φτάνει το 600 m3/στρέμμα. Ταυτόχρονα, πάνω από το 90% των επιφανειακών απορροών των υδάτων καταλήγει στη θάλασσα.

Με τα φράγματα και τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν υπάρχει στόχος μεγάλο τμήμα των υδάτων που σήμερα χάνονται να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που σήμερα αρδεύονται, κυρίως, από παράνομες γεωτρήσεις.

Όντως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει 8 έργα, τα οποία ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση στην οποία μίλησαν ο πρωθυπουργός, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και Ανάπτυξης Νικ. Παπαθανάσης.

Το έργο «τρέχει» ο ΓΓ Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να επιταχύνει απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

«Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αντίστοιχης σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη με αυτό των αεροδρομίων και των εθνικών οδών», τόνισε κατά την ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ, προσθέτοντας ότι το αρδευτικό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, καθώς τα αρδευτικά δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη νερού και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν, καθώς το νερό συνιστά έναν πολύτιμο φυσικό πόρο.

«Με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», θεμελιώνουμε την αγροτική ανάπτυξη δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές και ταυτόχρονα μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Με αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής εκκινούμε μια δυναμική αναπτυξιακή δραστηριότητα θέτοντας στο επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη. Δημιουργούμε, έτσι, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αναπτύξει τις απαραίτητες συνέργειες με άλλους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εστίαση, και να αποτελέσει κινητήριο μοχλό προόδου και εξέλιξης. Καθιστούμε τον αγροτικό τομέα κεντρικό πυλώνα για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου» σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα τα οφέλη που θα αποφέρει η Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση αυτών των μεγάλων παρεμβάσεων, για τις οποίες θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικά προγράμματα.

«Και η συμμετοχή των ιδιωτών είναι καθοριστικής σημασίας, διότι η όλη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ακριβώς να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια. Και η δυνατότητα πια να κατασκευάζουμε αυτά τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα -είναι δοκιμασμένη αυτή η μέθοδος- για πρώτη φορά θα την χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την έκταση σε τέτοια έργα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό φυσικά μας λύνει και το πρόβλημα της υποστήριξης, της συντήρησης και της παρακολούθησης των έργων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους» προσέθεσε.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός τα 21 έργα έχουν χωριστεί σε τρία πακέτα, το πρώτο εξ αυτών περιλαμβάνει οκτώ από αυτά.  

Υπολογίζεται ότι τα πρώτα οκτώ έργα, στην τελική τους ανάπτυξη, θα ωφελούν περισσότερους από 36.000 αγρότες και θα εξυπηρετούν την άρδευση περίπου 456.000 στρεμμάτων, ενώ παράλληλα θα καλύψουν τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης της Αράχωβας και διάφορων άλλων οικισμών.

Θα υλοποιηθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν την παράδοσή τους έως το τέλος του 2025.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα τα 8 αυτά έργα είναι:

1) Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης)

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 203.000.000€

• Αρδευόμενα στρέμματα: 50.000 στρεμ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ/200.000 στρεμ. ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

• Ωφελούμενοι αγρότες 5.000/20.000 ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού  (Π.Ε. Καρδίτσας)

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 114.000.000€

• Αρδευόμενα στρέμματα: 115.000 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 5.750  

3) Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε

υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 18.518.362€

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 840.000

• Αρδευόμενα στρέμματα: 4.125 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 500

4) Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.044.385€

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 1.705.000

• Αρδευόμενα στρέμματα: 10.450 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 1.050

5) Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 11.000.000

• Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 3.500

6) Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας)

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.397.000€

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 2.500.000

• Αρδευόμενα στρέμματα: 10.000 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 1.000  

7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας , Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 23.005.200€

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 3.760.000

• Αρδευόμενα στρέμματα: 6.000 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 600

8) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 88.066.645€

• Αρδευόμενα στρέμματα: 74.650 στρεμ.

• Ωφελούμενοι αγρότες 3.730

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε την ομάδα του ΥΠΑΑΤ που εργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος , καθώς και προκατόχους του όπως τον (νυν) Υπουργό Εσωτερικό Μάκη Βορίδη, τον (νυν) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, και τον (νυν) Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου καθώς και τους υπουργούς Αναπληρωτές Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Νικ. Παπαθανάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή