Ισραηλινή μελέτη: «Η Τουρκία συνιστά αυξανόμενη απειλή»

Ισραηλινή μελέτη: «Η Τουρκία συνιστά αυξανόμενη απειλή»

Αυξανόμενες απειλές από την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της Τουρκίας για το σύνολο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου εντοπίζει η τελευταία μελέτη του Ισραηλινού Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για τη Στρατηγική και την Ασφάλεια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξανόμενες απειλές από την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της Τουρκίας για το σύνολο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου εντοπίζει η τελευταία μελέτη του Ισραηλινού Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για τη Στρατηγική και την Ασφάλεια (Jerusalem Institute for Strategy and Security) με τίτλο «O τουρκικός αλυτρωτισμός και η ευρύτερη Μέση Ανατολή». Η μελέτη, που υπογράφει ο δρ Χάι Εϊτάν Κοέν Γιαναρότσακ, καταλήγει σε ορισμένες συστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ότι «οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να αντιληφθούν πως αντιμετωπίζουν μια Τουρκία που είναι πιο φιλόδοξη και κινείται από όνειρα μεγαλείου στο διεθνές πεδίο». Σημειώνεται ακόμα ότι «οι δυτικές δυνάμεις δεν πρέπει πλέον να βλέπουν την Τουρκία ως ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ. Αν και δεν πρέπει να εκδιωχθεί από τη Συμμαχία, η Δύση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας».

Πυρηνικά όπλα

Τονίζεται, επιπλέον, ότι «η Δύση πρέπει να γνωρίζει τη δυνατότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ιδιαίτερα καθόσον το Ιράν πλησιάζει εγγύτερα στη βόμβα». Σε γενικές γραμμές προτείνεται να διατηρηθούν καλές σχέσεις με την τουρκική κοινωνία, ώστε να μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων Αγκυρας – Τελ Αβίβ έπειτα από πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023. Παράλληλα προτείνεται η ολοένα και στενότερη συνεργασία του Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ταυτοχρόνως μάλιστα και με τη Γαλλία που διεξάγει διπλωματική εκστρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και διά της στρατιωτικής παρουσίας.  

Μελέτη του Ισραηλινού Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για τη Στρατηγική και την Ασφάλεια, με τίτλο «Ο τουρκικός αλυτρωτισμός και η ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Κατά τον αναλυτή του JISS, η ομιλία του Ερντογάν στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, διά της οποίας κατέγραψε για πρώτη φορά τη Συνθήκη της Λωζάννης ως «ήττα» που οδήγησε στην «απώλεια» νησιών –όπως το Καστελλόριζο–, ήταν η απαρχή της επιστροφής σε ένα νέο σύνδρομο περικύκλωσης, γνωστό και ως «σύνδρομο των Σεβρών» (από την ομώνυμη Συνθήκη του 1920). Γίνεται, επίσης, αναφορά στην προσπάθεια της Αγκυρας να επεκτείνει την επιρροή της στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο περιγράφεται στη μελέτη ως μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης «να διαρρήξει τη θαλάσσια συνέχεια μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου» και τονίζεται ότι πρόκειται για τη συμφωνία που παρέχει στην Αγκυρα μια νομική (έστω και λειψή) βάση για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πρόταση στη Χαμάς

Ο αναλυτής σημειώνει ότι η φιλοπαλαιστινιακή και υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στάση της Αγκυρας οδήγησε το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο ακόμα πιο κοντά. Μάλιστα τονίζει ότι –κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, τον Μάιο του 2021– η Τουρκία πρότεινε στους Παλαιστινίους μια συμφωνία –αντίστοιχη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο– που θα μετέτρεπε τη Λωρίδα της Γάζας σε θαλάσσιο γείτονα της Τουρκίας. Τελικά, τότε, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν απάντησαν στην ανεπίσημη τουρκική πρόταση, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις με Κύπρο, Ελλάδα και «κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

⇒ Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή