Οργή από τον Χ. Ακάρ για τους εξοπλισμούς

Οργή από τον Χ. Ακάρ για τους εξοπλισμούς

Ο Χουλουσί Ακάρ εξακολουθεί να στοχοποιεί τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όπως και την αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Χουλουσί Ακάρ εξακολουθεί να στοχοποιεί τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όπως και την αμυντική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας –σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν– υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν τον εξοπλισμό με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν». Ο κ. Ακάρ έκανε αναφορές στο 1922, ισχυριζόμενος πως «τα μαθηματικά και η Ιστορία είναι ξεκάθαρα. Το 1919 άρχισαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Ελληνες να διδαχθούν από την Ιστορία».

Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε και τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος αναγνωρίζει τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Ελλάδας και τόνισε πως «η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν και υπέρ της Λιβύης. Αυτό που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι εντελώς εναντίον των συμφερόντων της Αιγύπτου. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία. Δηλώνουμε πως έχουμε επίγνωση των πάντων».

«Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν», υποστήριξε με αφορμή τις ελληνογαλλικές συμφωνίες.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε, τέλος, ότι «στη Μεσόγειο κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους και προσπαθούν να αναλάβουν κάποιους ρόλους και η Ελλάδα με το θάρρος που δίνουν οι χώρες αυτές πάει και κάνει διμερείς συμμαχίες. Δεν είναι σοφό να κάνεις τέτοιες προσπάθειες δίχως να κοιτάξεις την ισχύ και το μπόι σου».

Σύγκριση με Κεμάλ

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχές εκτός των συνόρων της χώρας του επικαλέστηκε τη στρατιωτική ζωή και το ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές του ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας  δήλωσε: «Αν δείτε την Ιστορία, ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν στη Λιβύη, στη Συρία, στα Δαρδανέλλια, στα σύνορα με τον Καύκασο. H αντιπολίτευση ρωτάει το τι κάνουμε στο Αζερμπαϊτζάν, τι κάνουμε στη Λιβύη, τι κάνουμε στη Συρία. Εμείς ακολουθούμε τον ορθό δρόμο». Η αντιπολίτευση, με βάση τις αναφορές στον Κεμάλ, εκτιμά πως πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών και ο κ. Ερντογάν «τώρα θυμήθηκε» να προσεγγίσει ψηφοφόρους από τους υποστηρικτές του «κοσμικού» κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή