ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη: Παρούσα η Τουρκία – Συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη: Παρούσα η Τουρκία – Συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, στο Παρίσι.

Θα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλμ, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη και σε ποιο επίπεδο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προεξοφλήσει μη συμμετοχή με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και υποτιθέμενα του Ισραήλ, το οποίο ουδέποτε είχε προσκληθεί ή προτίθετο να μετάσχει.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκλήθηκε, κάτι που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι. Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόσκληση του πρωθυπουργού αποτελεί αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης (μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα).

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση του για τη Λιβύη, για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν.

Η θέση αυτή, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Μάλιστα, το κείμενο της Διακήρυξης σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Αν. Μεσόγειος – Ε.Ε.: Παράταση των κυρώσεων κατά Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις