Ισχυρές αναταράξεις, λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες για την ηγεσία, προκάλεσε στο ΚΙΝΑΛ η χθεσινή ψηφοφορία για τον Ποινικό Κώδικα στη Βουλή. Η διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το βήμα της Ολομέλειας, δηλαδή η υπερψήφιση επί της αρχής κόντρα στην κομματική γραμμή τού «παρών», ενέτεινε τα χάσματα που ήδη έχουν διαμορφωθεί, προκαλώντας μάλιστα και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις εντός Κοινοβουλίου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο διάστημα που είχε προηγηθεί, η Χαρ. Τρικούπη κατευθυνόταν προς θετική ψήφο επί της αρχής, παρά τις ενστάσεις επί ορισμένων διατάξεων, γραμμή που είχε εκφράσει στις επιτροπές και η εισηγήτρια της παράταξης, Νάντια Γιαννακοπούλου. Το σκηνικό, ωστόσο, άλλαξε την Τρίτη στο συντονιστικό της Κ.Ο. Οι διαφωνίες κάποιων βουλευτών, με εντονότερη εκείνη του Γιώργου Καμίνη, οδήγησαν στο «παρών», ενώ, κατά πληροφορίες, τέθηκε ακόμη και ζήτημα καταψήφισης. Η κ. Γιαννακοπούλου, η οποία επέμενε υπέρ του «ναι» επί της αρχής και καταψήφισης των «προβληματικών» άρθρων, διαφώνησε με την απόφαση και παραιτήθηκε από εισηγήτρια, με τον Ιλχάν Αχμέτ να την αντικαθιστά.
Ο διχασμός που κατεγράφη μεταφέρθηκε χθες στην Ολομέλεια. «Απαλλαγμένος από το να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς, χωρίς φόβο και πάθος, σας λέω πως, παρότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα, ψηφίζω “ναι” επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση του κόμματος, από τη στιγμή που, όπως είπε, «και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε ασκήσει κριτική» για καθυστερήσεις στην αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. «Ερχονται οι αυστηροποιήσεις και έχουμε ομιλίες βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του νομοσχεδίου», πρόσθεσε.
Σκηνικό διχασμού με αφορμή τον Ποινικό Κώδικα, με διαφοροποίηση από τον Λοβέρδο και διαφωνίες βουλευτών.
«Δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, ούτε αντιπολίτευση της πλάκας», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος μεν στην κυβέρνηση, αλλά απαντώντας εμμέσως και στα «φίλια» πυρά Λοβέρδου. Σε ανακοίνωση, δε, που εκδόθηκε στη συνέχεια από την Κ.Ο. και έφερε τον τίτλο «Χωρίς φόβο και πάθος», τονιζόταν μεταξύ άλλων, εξηγώντας τη στάση της παράταξης, ότι το ΚΙΝΑΛ «διαφωνεί με το ψευδεπίγραφο δίλημμα “αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα”». «Ψηφίζουμε αύξηση ποινών για βαριά αδικήματα, όπως σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμοί ανηλίκων, ενδοοικογενειακής βίας κ.λπ.», ανέφερε η ανακοίνωση, απαριθμώντας παράλληλα τα σημεία διαφωνίας με το νομοσχέδιο. «Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης», κατέληγε.
Εντονη πόλωση
Το σκηνικό πόλωσης στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνει και το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της εσωκομματικής κάλπης. Κάποιες εκτιμήσεις μιλούσαν εμμέσως για «ώθηση» της πλευράς του Γ. Παπανδρέου προς την αλλαγή στάσης που διαμορφώθηκε στο συντονιστικό, δείχνοντας προς την παρέμβαση Καμίνη και άλλων βουλευτών που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό και αντιτίθενται σε οποιοδήποτε ίχνος ταύτισης με την κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, στέλεχος που σχολίαζε αρνητικά τη δημόσια διαφοροποίηση Λοβέρδου σημείωνε ότι, μετά την επίμαχη συνεδρίαση, κανένας βουλευτής που διαφώνησε με το «παρών» δεν έθεσε ζήτημα επανεξέτασης της απόφασης –παρότι είχε τη δυνατότητα–, υπονοώντας ότι το σκηνικό που διαμορφώθηκε δημιούργησε πρόσφορο έδαφος στον πρώην υπουργό για να αναδείξει το στίγμα της υποψηφιότητάς του από το βήμα της Βουλής.