Υπερψηφίστηκε με κόντρες ο νέος Ποινικός Κώδικας

Υπερψηφίστηκε με κόντρες ο νέος Ποινικός Κώδικας

Αναλογικοποίηση της αντίδρασης της πολιτείας, το επιχείρημα Ν.Δ. απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για αυστηροποίηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον έντασης, το οποίο αναμένεται να κλιμακωθεί σήμερα, κατά τη συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», ψηφίστηκε χθες στη Βουλή –μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία– το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης».

Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε «παρών», με τη διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, σε παρέμβασή του, δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοθέτημα. Η επιλογή αυτή του κ. Λοβέρδου ουσιαστικά συνιστούσε απλή «έκφραση βούλησης» και δεν είχε την παραμικρή επίπτωση στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού η διαδικασία δεν ήταν ονομαστική: διεξήχθη, δηλαδή, με τη συμμετοχή μόνο των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων, χωρίς να είναι δυνατή η καταγραφή μεμονωμένων διαφοροποιήσεων βουλευτών. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εγείροντας ενστάσεις ή και αναδεικνύοντας διαφωνίες είτε σε επιμέρους ρυθμίσεις είτε στο γενικότερο πνεύμα της κυβερνητικής πρότασης. «Μετατρέπετε σε τιμωρητικό το δικαιικό μας σύστημα», σημείωσε –μεταξύ άλλων– στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, συνοψίζοντας τη κριτική που –αρκετές φορές σε υψηλούς τόνους από τα στελέχη του– άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Η σωστή έκφραση και αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει αυτό το νομοθέτημα δεν είναι να επιτύχει την αυστηροποίηση, αλλά την αναλογικοποίηση της αντίδρασης της πολιτείας», σχολίασε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, για να συνεχίσει: «Γιατί αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης κι εσείς το ονομάζετε αυστηροποίηση είναι ότι η ποινική μεταχείριση της σοβαρής εγκληματικότητας είναι συχνά δυσανάλογα επιεικής. Αρα, δεν πάμε να επιβάλουμε μια τυφλή αυστηροποίηση –όπως λέτε–, αλλά να θεραπεύσουμε ένα έλλειμμα στην απόδοση της ποινικής της ευθύνης για μια σειρά από βαριές εγκληματικές πράξεις, έναντι των οποίων η κοινωνία οφείλει να αμυνθεί». Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, κλείνοντας αργά χθες το απόγευμα τη διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία. Από τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών, πάντως, προέκυψε πως διατάξεις με τις οποίες αυστηροποιούνται οι ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα έτυχαν ευρύτατης στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή