ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρούσα η Αθήνα στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη

Στο Παρίσι μετέβη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη σημερινή διεθνή διάσκεψη που οργανώνει η γαλλική προεδρία για τη Λιβύη.

Παρούσα η Αθήνα στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη

Στο Παρίσι μετέβη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη σημερινή διεθνή διάσκεψη που οργανώνει η γαλλική προεδρία για τη Λιβύη. Σε αντίθεση με τη διαδικασία του Βερολίνου, στην οποία δεν είχε συμπεριληφθεί η Αθήνα –προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς–, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόσκληση στο Παρίσι σηματοδοτεί την αναγνώριση της Ελλάδας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης.

Την πρόσκληση –όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές– απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. H ελληνική θέση σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη είναι, ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες –όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο– θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

Η παρουσία της Ελλάδας στο Παρίσι είναι σαφές ότι έχει ενοχλήσει την Αγκυρα. Ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα. Αντ’ αυτών η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Μέχρι χθες είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η Αγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Νίκος Αναστασιάδης, οι πρόεδροι της Αιγύπτου και του Νίγηρα, οι πρωθυπουργοί της Μάλτας και της Τυνησίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κ.ά.

Η εύθραυστη φύση της προσπάθειας να επιστρέψει η Λιβύη στην κανονικότητα αναδείχθηκε στην αρχή της εβδομάδας, όταν το προεδρικό συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε την αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα ελ-Μανγκούς, κατηγορώντας την ότι έχει αυτονομηθεί στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ωστόσο απέρριψε την απόφαση του συμβουλίου, λέγοντας ότι η κ. Ελ-Μανγκούς θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της.