ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: Οκτώ από τα 80.000 τμήματα κλειστά – Η διαδικασία όταν αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε μάλιστα ότι παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων

Ν. Κεραμέως: Οκτώ από τα 80.000 τμήματα κλειστά – Η διαδικασία όταν αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων διαβεβαίωσε εκ νέου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως., ενώ σχολίασε τις περιπτώσεις αρνητών γονέων που δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο, εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Προφανώς όταν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινωνία θα υπάρχουν και στα σχολεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά. Τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν» εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση της κ. Παπαευαγγέλου.
 
Σημείωσε μάλιστα ότι παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων.

«Όσο υψηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη των γονέων, τόσο χαμηλότερα τα κρούσματα στο σχολείο, εξήγησε η κ. Κεραμέως. 

Άνοδος των εμβολιασμών σε μαθητές Λυκείου

Όπως τόνισε η υπουργός, αυτή τη στιγμή σε πάνω από 80.000 τμήματα στη χώρα είναι κλειστά οκτώ τμήματα, αν υπήρχε μαζική διασπορά θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά. «Δεν έχουμε διασπορά, γιατί καθηγητές μαθητές, γονείς όλοι, τηρούν και έχουμε παρά πολλά τεστ. Εάν υπάρχει κρούσμα σε τάξη οι στενές επαφές κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, κάθε μέρα τεστ – και rapid και σελφ τεστ – και εντοπίζουμε και ασυμπτωματικούς φορείς. Όταν ξεκίνησαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο το 29% των ημερησίων κρουσμάτων ήταν παιδιά τώρα το νούμερο έχει πέσει στο 22%». 

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ευχάριστη άνοδος των εμβολιασμών και τη βλέπουμε και στα παιδιά του Λυκείου (15-17) που είναι εμβολιασμένα στο 42% -με μια δόση- και στο 26% στο γυμνάσιο (12 -14). Σαφώς θέλουμε περισσότερους εμβολιασμούς, απευθύνω έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για την προστασία των ίδιων των παιδιών».

Σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στην εκπαίδευση, το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέρχονται από σελφ τεστ. Όλος ο μαθητικός πληθυσμός κάνει τεστ, είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που κάνει γενικώς τεστ πλην των εμβολιασμένων σημείωσε η κ. Κεραμέως.  

Όπως ανέφερε η υπουργός, πάνω από το 83% των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει εμβολιαστεί, πάνω από το 93% των καθηγητών στα ΑΕΙ και πάνω από 81% οι φοιτητές, δύο δόσεις, ενώ και στο υπουργείο Παιδείας σχεδόν το 90% του διοικητικού προσωπικού είναι εμβολιασμένοι. 

«Μεμονωμένα περιστατικά»

«Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά οικογενειών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και ανεξαρτήτως κορωνοϊού πάντα υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που για κάποιο λόγο δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο» διευκρίνισε η υπουργός, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις αρνητών γονέων που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το γυμνάσιο… Σε τέτοιες περιπτώσεις (που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο) υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται, ο διευθυντής σε πρώτο στάδιο καλεί τους γονείς και συζητά το θέμα και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη απουσία επιλαμβάνεται η εισαγγελία όπως έγινε στις Σέρρες με κοινωνική έρευνα, με κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών που πηγαίνουν στο σπίτι και ασκείται έρευνα για την επιμέλεια του παιδιού. Το ΥΠΑΙΘ κάνει μια πρώτη απόπειρα με το γονέα για οποιοδήποτε λόγο όχι μόνο λόγω κορωνοϊού» διευκρίνισε η Νίκη Κεραμέως. 

Απαντώντας στην καταγγελία διευθυντή δημοτικού σχολείου στη Ρόδο για μαθητή που έχει να εμφανιστεί δύο χρόνια λόγω αρνητή πατέρα, η υπουργός σχολίασε ότι οι διατάξεις είναι ξεκάθαρες η εκπαίδευση στη χώρα μας είναι υποχρεωτική και γι’ αυτό επιλαμβάνεται η εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι καθηγητής Λυκείου στη Δράμα μίλησε σήμερα για την περίπτωση τριών μαθητών που έχασαν την περυσινή χρονιά επειδή οι γονείς τους δεν ήθελαν τα self-test για την Covid-19.

Ειδήσεις σήμερα 

Τζανάκης: Προς 10.000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου

• Έκκληση συστράτευσης «σωτηρίας» του ΕΣΥ

• Μονοκλωνικά Αντισώματα: Έγκριση δύο θεραπειών από τον EMA

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις