ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ζητήσει επισήμως ο πρωθυπουργός

Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ζητήσει επισήμως ο πρωθυπουργός

To θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, απόψε στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO, στο Παρίσι.

Πηγές επισημαίνουν ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης. Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε απόφαση που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», θα αναφέρει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες. 

Επίσης, θα ζητήσει διάλογο για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα 

Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη – Κάμαλα Χάρις στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη

Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι:  Tι θα πει στην παρέμβασή ο Κυρ. Μητσοτάκης

Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ: Λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις