Κυπριακό: Τα πρακτικά έριξαν φως στην τουρκική αδιαλλαξία στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα

Κυπριακό: Τα πρακτικά έριξαν φως στην τουρκική αδιαλλαξία στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα

Tην αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά την παρουσία των στρατευμάτων της στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τα πρακτικά της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 6 Ιουλίου 2017

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά την παρουσία των στρατευμάτων της στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τα πρακτικά της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 6 Ιουλίου 2017, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υψηλού επιπέδου για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Hellas Journal, το οποίο επικαλείται τα αδημοσίευτα επίσημα πρακτικά της διάσκεψης από τα Ηνωμένα Έθνη, η διατήρηση μιας «μόνιμης» στρατιωτικής παρουσίας στα τουρκοκρατούμενα βόρεια της Κύπρου ήταν «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα.

Στα επίσημα πρακτικά, που υπογράφει ο Ματίας Σούστερ, σημειώνεται ότι: «Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την Τουρκία η άποψη μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις δεν ήταν θέση εκκίνησης (was a non-starter)». Ο Τούρκος υπουργός απαντούσε στη βασική ερώτηση του κ. Γκουτέρες, η οποία -σύμφωνα με τα πρακτικά- ήταν η εξής: Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη τις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών; Αυτό το ερώτημα υπέβαλε στον κ. Τσαβούσογλου μόλις ξεκίνησε η συνάντηση».

Ο Γκουτέρες φέρεται επίσης να έλαβε ένα non paper από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που περιγράφει λεπτομερώς τις θέσεις της χώρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ κλήθηκε να μην μοιραστεί αυτές τις θέσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ή με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε ώρες πριν από ένα θυελλώδες δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Γκουτέρες για όλους τους συμμετέχοντες, το οποίο έληξε χωρίς συμφωνία. «Δυστυχώς… μια συμφωνία δεν ήταν δυνατή και η διάσκεψη έκλεισε χωρίς τη δυνατότητα να δοθεί λύση σε αυτό το δραματικά μακροχρόνιο πρόβλημα», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους το πρωί της 7ης Ιουλίου, ανέφερε το AP.

Μιλώντας επίσης σε δημοσιογράφους μετά το δείπνο εργασίας, ο Τσαβούσογλου είχε ισχυριστεί ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της ελληνοκυπριακής και ελληνοκυπριακής επιμονής να αποσύρει η Άγκυρα όλα τα στρατεύματά της από το νησί και να καταργηθούν τα δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης. «Για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι αποδεκτό να αποσυρθούν τα στρατεύματα», είπε στους δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή