Θεωρείο: Το παζλ των εκλογών στον ΔΣΑ

Θεωρείο: Το παζλ των εκλογών στον ΔΣΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές θα έχουμε το διήμερο 28-29/11 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που παραδοσιακά αποτελεί πεδίο πολιτικών ζυμώσεων με έντονες αναφορές στην κεντρική εξουσία. Οι υποψήφιοι είναι οκτώ και επειδή δεν προβλέπεται κανείς να συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1, η εκλογή θα επαναληφθεί στις 5-6/12 –μαζί με του ΚΙΝΑΛ– μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής: Ο νυν πρόεδρος Δημ. Βερβεσός, ο οποίος εξελέγη μάλλον άνετα το 2017 με 57% στον β΄ γύρο –ύστερα από τρεις μη επιτυχείς υποψηφιότητές του (2005, 2008, 2011)–, παρουσιάζει ένα ψηφοδέλτιο αρκετά διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά, στο οποίο επανέρχονται και παλαιοί σύμβουλοι, που δεν ήταν υποψήφιοι το 2017, όπως ο Θ. Καμενόπουλος και η Χρ. Τσαγκλή, ενώ και αρκετοί κεντροδεξιοί παραμένουν κοντά του. Η παράταξη εμφανίζει, ωστόσο, σημάδια κόπωσης και εύλογης φθοράς, μετά την τετραετή διαχείριση των δικηγορικών πραγμάτων στη σκιά της πανδημίας, αλλά και αρκετές διενέξεις με το υπ. Δικαιοσύνης για τη λειτουργία των δικαστηρίων.  

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος

Από την άλλη, ο Δημ. Αναστασόπουλος –ο οποίος ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά το 2017– εμφανίζεται ενισχυμένος, καθώς συσπειρώνει μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών του ευρύτερου χώρου της Ν.Δ., από την προηγούμενη φορά. Στο πλευρό του βρίσκεται σημαντικός όγκος υποστηρικτών του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου «Πυξίδα» –που το 2017 είχε αποσπάσει ένα αξιοσημείωτο 12% των ψήφων– αλλά και παλαιοί σύμβουλοι του ΔΣΑ. Οι προβλέψεις λένε πως Βερβεσός και Αναστασόπουλος έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάνε στον β΄ γύρο, με ποσοστά που θα ξεπεράσουν το 25% για τον καθέναν.

Η «ομάδα Ανδρουλάκη»

Κατά τα λοιπά, την ψήφο των δικηγόρων θα διεκδικήσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ, Αλ. Μαντζούτσος, που αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο Αναστασόπουλου και συγκροτεί ψηφοδέλτιο Νέας Εκπροσώπησης με υποψηφίους προερχόμενους από τις λεγόμενες «μικρές» κάλπες, δηλαδή τους νέους δικηγόρους, ενώ εκ νέου υποψήφιος είναι ο κ. Θέμης Σοφός, που στην πρώτη διετία Βερβεσού συνεργάστηκε μαζί του στο προεδρείο του ΔΣΑ. Από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ προέρχεται ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Μιχ. Καλαντζόπουλος, πολιτικός φίλος του Ν. Ανδρουλάκη, που έχει ενσωματώσει στην παράταξή του τους πρώην υποψήφιους προέδρους κ.κ. Θ. Μαντά και Β. Βραχιώτη, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη συσπείρωση για τα δεδομένα του χώρου, αλλά και ο κ. Χ. Κονδύλης με διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Στον αριστερό χώρο έχει συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο υπό τον Αθ. Καμπαγιάννη, ωστόσο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και σε άλλα ψηφοδέλτια. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η στήριξη Βερβεσού δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή