Εμβολιασμός: Μένει στο τραπέζι η επέκταση υποχρεωτικότητας σε Δημόσιο και δήμους

Εμβολιασμός: Μένει στο τραπέζι η επέκταση υποχρεωτικότητας σε Δημόσιο και δήμους

Η έξαρση της πανδημίας επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση – Πού κυμαίνονται τα ποσοστά εμβολιασμού στο Δημόσιο και σε δήμους.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πανδημία να εμφανίζεται για άλλη μια φορά σε απειλητική έξαρση, η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επανέρχεται ως ένα μέσο ανάσχεσης του ιού. «Η επέκταση της υποχρεωτικότητας αποτελεί μια επιλογή η οποία παραμένει στο τραπέζι και εξετάζεται», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση. Βεβαίως, προσθέτει ότι η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, ενώ αναφέρει ότι η αύξηση που καταγράφεται στους εμβολιασμούς το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που σαφώς συνεκτιμάται. Οσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι αγγίζει το 80%, αρκετά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, κάτι που χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό, ενώ παράλληλα ένα ποσοστό 20% των δημοσίων υπαλλήλων εξακολουθεί να τηλεργάζεται.

Την ίδια στιγμή, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υπαλλήλους των δήμων οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με κόσμο τάσσεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο προφύλαξης για τη δική τους υγεία. Καλεί επίσης τους δημάρχους να δώσουν μάχη για τους εμβολιασμούς μιλώντας στους πολίτες, καθώς έχουν επίδραση στις τοπικές κοινωνίες. «Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμών στους υπαλλήλους των δήμων που διαθέτει η ΚΕΔΕ και τα οποία έχει αποστείλει στους δήμους, το 30% δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί, δηλαδή 34.029 υπάλληλοι σε σύνολο 108.913 εργαζομένων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού των δημοτικών υπαλλήλων διαφέρουν πολύ από δήμο σε δήμο και χαρακτηριστικά χαμηλά παρουσιάζονται σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης, όπου αντίστοιχα καταγράφονται και περισσότερα κρούσματα. Εξαιρετικά χαμηλό, κάτω από 50%, είναι το ποσοστό εμβολιασμού στους δήμους Σιθωνίας (47%) και Σύμης (40%). Σε 26 δήμους της χώρας το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων στους δήμους είναι 50%-60%. Συγκεκριμένα στους δήμους: Αγκιστρίου 50%, Σφακίων, Σκύδρας, Λειψών 51%, Ασπροπύργου 53%, Πολυγύρου, Αίγινας 54%, Ερυμάνθου 55%, Κατερίνης, Λαγκαδά, Κορινθίων, Προσοτσάνης 56%, Ηρακλειάς, Κάτω Νευροκοπίου, Αχαρνών 57%, Τυρνάβου, Αργους Ορεστικού, Δυτ. Αχαΐας 58%, Πάτμου, Δράμας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Παγγαίου, Παύλου Μελά, Σιντικής, Αλμωπίας, Κυθήρων, Αποκορώνου 59% και Πάτρας, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Ελευσίνας, Καρύστου, Αλεξάνδρειας, Πύλου – Νέστορος και Νεστορίου 60%.

Σε 176 δήμους το ποσοστό των εμβολιασμένων ή νοσησάντων εργαζομένων είναι πάνω από 70%, με πρωτοπόρους τον Δήμο Σικίνου, όπου έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει και οι 9 υπάλληλοι, τον Δήμο Κιμώλου με ποσοστό 95%, Ζαγορίου 93%, Παξών 91%, Ανάφης και Πόρου 90%, Κέας και Οινουσσών 89%, Κύθνου, Ελαφονήσου 88%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα νησιά έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού / νόσησης.

Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία ανεμβολίαστων στη Γερμανία

Η AstraZeneca αρχίζει να έχει κέρδη από το εμβόλιο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή