Οικονόμου: Από Δευτέρα εάν χρειαστεί η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Οικονόμου: Από Δευτέρα εάν χρειαστεί η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το μερικό λοκντάουν που επιβλήθηκε στη Ολλανδία αλλά και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε ένα γενικό lockdown.

«Η αγορά θα μείνει όρθια»

«Έχουμε μια στρατηγική και δεν θα παρεκκλίνουμε απ’ αυτή. Η αγορά θα μείνει όρθια, η κοινωνία θα μείνει όρθια, τα παιδιά στα σχολεία, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Κανείς νομίζω δεν θέλει να γυρίσει πίσω σ’ ένα καθεστώς που στέλναμε sms για να βγούμε δυο ώρες έξω. Κανείς δεν θέλει στην εκπαίδευση να ξαναγυρίσει πίσω από ένα κομπιούτερ στο σπίτι… Θα μείνουμε ανοιχτοί με αυτή τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνεται κυρίως στους ανεμβολίαστους. Δηλαδή έχουν την υποχρέωση να κάνουν τα τεστ για να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες εφόσον επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Υπάρχουν οι περιορισμοί οι συγκεκριμένοι για χώρους, από σήμερα ισχύουν και νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Όπου μπορούμε να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να φοράμε τις μάσκες μας, να τηρούμε γενικώς τα μέτρα. Η γενική κατεύθυνση είναι: δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα, υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα ελέγχων που εφαρμόζεται πολύ πιο αυστηρά, όλα αυτά για να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μην κάνουμε βήματα πίσω».

«Οι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν»

Πηγαίνοντας προς τις γιορτές, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. Αν χρειαστεί κάπως να ενισχύσουμε τους ελέγχους, να προσαρμοστεί κάποιο μέτρο αν αυτό απαιτείται ή μας το ζητήσουν οι ειδικοί, θα το συζητήσουμε. Το μείζον πάντως και το βασικό είναι να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι το πιο ασφαλές για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι για την ώρα τοπικά μέτρα με την έννοια του lockdown που θα επηρεάζει και εμβολιασμένους συμπολίτες μας γίνεται προσπάθεια να μην επιβληθούν.

Τόνισε ότι γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι, ότι κάποιοι χαρακτηρίζουν τις κυρώσεις αυστηρές, αλλά είναι ανάλογες με το διακύβευμα. «Και το διακύβευμα είναι να εφαρμόσουμε αυστηρά τα μέτρα για να αναχαιτίσουμε τη δυναμική της πανδημίας και ταυτόχρονα να καταφέρουμε να έχουμε μια λειτουργία στην οικονομία όχι υποτυπώδη, αλλά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα».

«Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία, μάχη για να μείνει ανοιχτή η αγορά, η εκπαίδευση, έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την τρίτη δόση παρατήρησε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δύο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι».

Επιστράτευση γιατρών από τη Δευτέρα αν κριθεί αναγκαίο

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει». Όσο για την πιθανή επιστράτευση γιατρών ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κ. Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αν δεν τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες. Έχουμε ήδη προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID. Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ». 

Ξεκινήσαμε, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ και φτάσαμε στις 1277 έχουν προστεθεί χιλιάδες στον υγειονομικό τομέα, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκαν μονοκλωνικά φάρμακα… Το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού εξήγησε ότι είναι κεντρική απόφαση, δεν είναι μόνο θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ευρωπαϊκό. \

«Η συζήτηση είναι υπαρκτή, θα το συζητήσουμε με τα άλλα κράτη» διευκρίνισε.

Ειδήσεις σήμερα

Σε «βαθύ κόκκινο» μία στις τρεις περιφέρειες: «Ανάχωμα» η αύξηση των εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα αναμονής για ΜΕΘ

• ECDC: H Ελλάδα στις 10 χώρες της Ε.Ε. που είναι σε «πολύ ανησυχητική» κατάσταση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή