ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom»

Κ. Μητσοτάκης: Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών

Στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο έθεσε στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρόθεσή του είναι να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», τόνισε.

«Ancient Greeks: Science and Wisdom»

Η μοναδική έκθεση «Ancient Greeks: Science and Wisdom», που εγκαινιάστηκε σήμερα, ξεκινά αύριο την επίσημη λειτουργία της στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου και θα μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο όπου θα μπορέσουν να εξερευνήσουν το πώς οι Αρχαίοι Έλληνες επεξεργάζονταν, στοχάζονταν και συζητούσαν για τον φυσικό κόσμο μέσα από ιστορικά έργα τέχνης και αντικείμενα που βρίσκονται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια συλλογή σπάνιων και σημαντικών αντικειμένων που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να έρθουν στο προσκήνιο πέντε τομείς της αρχαίας ελληνικής επιστήμης: το σύμπαν, ο κόσμος των ζώων, η μουσική και τα μαθηματικά, το ανθρώπινο σώμα και οι θάλασσες.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση μέρος του πολιτιστικού προγράμματος Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδος που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και φιλοξενείται σε ένα ίδρυμα παγκόσμιου κύρους και εμβέλειας, με μια συλλογή που προσφέρει μια διαχρονική καταγραφή των επιστημονικών, τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την τελευταία έρευνα του Project Black Sea Maritime Archaeology το οποίο αποκαλύπτει το μυστήριο του αρχαιότερου, γνωστού αρχαίου ελληνικού ναυαγίου που χρονολογείται γύρω στο 400 πΧ. Ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και την Δρ Μαγδαληνή Αναστασίου να μιλά για τον Μηχανισμό Αντικυθήρων που χρονολογείται στο 150 πΧ και ανακαλύφθηκε στο νησί των Αντικυθήρων πριν από έναν αιώνα. Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να αποκαλύψουν κρυφές ιστορίες πίσω από κάθε κομμάτι για να δείξουν πως οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύασαν ένα εξελιγμένο μηχάνημα για να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζονταν για τον σύμπαν, και μάλιστα με τρόπο τεχνολογικά εξελιγμένο.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, τη Συλλογή Nicolas και Alexis Kugel, το Μουσείο Reiss Engelhorn στη Γερμανία, το Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Kunstsammlungen Antike der Ruhr-Universität Bochum στη Γερμανία και το Reading Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο – και τη συλλογή Science Museum Group collection.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Αίτημα στο Λονδίνο για επιστροφή των Γλυπτών

⇒ Γλυπτά Παρθενώνα: Η UNESCO στριμώχνει τη Βρετανία – Τι απαντάει στην «Κ» το Βρετανικό Μουσείο

⇒ Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr