Η Κουμουνδούρου δεν εκμεταλλεύεται τη φθορά της Ν.Δ.

Η Κουμουνδούρου δεν εκμεταλλεύεται τη φθορά της Ν.Δ.

Τι προκύπτει από τη μελέτη των πολιτικών ερευνών από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου, στην οποία προχώρησε το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοσκοπική ανάκαμψη στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να την αναζητήσουν μάλλον στον χειμώνα που έρχεται, αφού και οι εκλογικές τάσεις του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς –σε επιμέλεια του Κώστα Πουλάκη και της Δανάης Κολτσίδα– δείχνουν πως η μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. δεν συνοδεύεται από σημαντική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η μελέτη καλύπτει την περίοδο από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου και παρουσιάζει τα κυριότερα ευρήματα των πολιτικών ερευνών που δημοσιεύθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η πρόθεση ψήφου προς τη «γαλάζια» παράταξη καταγράφει απώλειες μεσοσταθμικά (-3,6%), ενώ οριακά σταθερός παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ (+0,5%). Σύμφωνα με τους συγγραφείς, καταγράφεται «μια προς τα κάτω τάση σύγκλισης των δύο μεγάλων κομμάτων, με τις απώλειες της πλειοψηφίας να είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγαλύτερες ή ταχύτερες από τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η διαφορά αποτυπώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, στις 8 μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με 30,8% έναντι 22,8% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς τον δείκτη της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει μεγαλύτερη κατά 10%, αν και η διαφορά έχει μειωθεί συγκριτικά με την προηγούμενη μελέτη. Σχετικά με την ικανοποίηση που εκφράζεται από τους πολίτες όσον αφορά την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα, παραμένει σχεδόν σταθερή μεσοσταθμικά (+0,8%), ενώ η ικανοποίηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που κρίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει, καταγράφει μικρή άνοδο (+2,2%). Ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση για την κομματική προέλευση όσων σήμερα ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Οι συντάκτες αναλύουν πως οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται «να εγκαταλείπουν σταδιακά τη “γκρίζα ζώνη” και ξαναμπαίνουν στο εκλογικό “παιχνίδι”, ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ. του 2019 αποτελούν ένα αυξημένο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να εκτιμούν πως η πανδημία έχει πιέσει την κυβέρνηση και για αυτό τον λόγο οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις υπογραφές των υπόλοιπων «85» της Κ.Ο., κατέθεσε επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με δέκα ερωτήματα. Μεταξύ αυτών:

• Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και την αναστολή της τακτικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας;»

• «Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας; Ποια είναι η μέση διάρκεια της παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ;

Το «man to man» των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς είναι πλέον μια παγιωμένη στρατηγική. Συνεχίζοντας τη «βροχή» των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, ο Χρήστος Σπίρτζης ζητεί να μάθει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο ποιος είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων αστυνομικών και ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Ο Ανδρέας Ξανθός, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» την Κυριακή, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ζήτησε χθες την καθιέρωση διακομματικής σύσκεψης για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων που απαιτεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την τροπολογία του ΜέΡΑ25 που προτείνει να συμπεριληφθούν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών οι κούριερ και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ντελίβερι (την υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε από τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν με κοινωνικούς και πολιτικούς όρους ένα μέτωπο πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή