Τρία μηνύματα θα επιχειρήσει να εμπεδώσει ο πρωθυπουργός με το μήνυμα της Πέμπτης.
Αφενός να καταστήσει σαφές στους ανεμβολίαστους πολίτες ότι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού συνιστά μονόδρομο καθώς και ότι η εορταστική περίοδος θα κυλήσει με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων πολιτών. Η άλλη όψη του ίδιου μηνύματος είναι να τερματισθεί οριστικά κάθε συζήτηση για νέα μέτρα.
Κατά δεύτερον, η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα να υπάρξει, κατά το δυνατόν, «σιωπητήριο» στην πολυφωνία υπουργών αλλά και επιστημόνων στα τηλεοπτικά μέσα. Εκτιμάται ότι η πολυφωνία αυτή δημιουργεί ή επιτείνει τη σύγχυση στους πολίτες και λειτουργεί εν τέλει ανασχετικά στην τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.
Τρίτο, αλλά όχι έσχατο, το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού θα έχει αναφορές στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, για κάθε ηλικιακή ομάδα και ιδίως για τις πλέον ευάλωτες του ηλικιακού χάρτη. Ειδικά για τους άνω των 65, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα ώστε να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν τα προνόμια που απορρέουν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήδη κατέχουν, γεγονός που παραπέμπει στην πιθανότητα να τεθεί «ημερομηνία λήξης» στα έγγραφα αυτά.
Απορρίπτεται το αυστριακό μοντέλο
Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέκλεισε μόλις χθες την επιλογή του «lockdown σε ανεμβολίαστους». Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρήση των πιστοποιητικών COVID ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είναι αποτελεσματική.
Όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας για παράδειγμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια. Και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πλήρους lockdown για ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» τόνισε.
Μ. Γκάγκα: Δεν σκεφτόμαστε νέα μέτρα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε σημερινές της δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που απέκλεισε την προοπτική νέων μέτρων: «Δεν σκεφτόμαστε για νέα μέτρα. Γενικά πρέπει να προσέξουμε, αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, τις επαφές μας. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά με έμφαση στους ανεμβολίαστους γιατί κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο», δήλωσε η κ. Γκάγκα (στο Mega).
Η ίδια απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο επιβολής κλιμακωτού ωραρίου στο δημόσιο: «Μπορεί να το συζητήσουμε αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα» είπε και πρόσθεσε: «Οι ‘επαφές’ που οδηγούν σε κρούσματα είναι κυρίως ‘επαφές’ που δεν τηρούν τα μέτρα. Όταν φοράμε τη μάσκα, τηρούμε τα μέτρα και δεν συγχρωτιζόμαστε, τότε τα κρούσματα είναι λίγα», τόνισε για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Και πρόσθεσε «τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης, να είμαστε εμβολιασμένοι».
Εμβολιασμός: 192.000 ραντεβού α’ δόσης σε δύο εβδομάδες
Τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά δεδομένα προδίδουν μία αναθέρμανση του εμβολιασμού.
Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε σήμερα ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Όπως είπε, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου κλείστηκαν 27.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και 105.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.
Παράλληλα, μιλώντας στο Action 24, υπογράμμισε ότι «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού».